Najnovije

U Briselu o Ukrajini

BRISEL – Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije okupiće se u ponedeljak na dvodnevnom zasedanju u Luksemburgu, a glavna tema sastanka opet će biti odnosi sa Ukrajinom i Rusijom.
Foto: EU

Foto: EU

Iz Brisela je najavljeno da će tokom prvog dana sastanka ministarskog saveta u razgovorima učestvovati novoizabrani ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin koji će evropske kolege informisati o razvoju događaja u toj zemlji. Evropska unija je juče snažno podržala plan ukrajinskog predsednika Pavla Porošenka o mirnom okončanju krize, ali su ga proruske snage na jugoistoku Ukrajine odbacile, a Kremlj saopštio da će pažljivo analizirati tekst o prekidu vatre, ali da on više liči na ultimatum pobunjenicima na jugoistoku. Uprkos tvrdom stavu Moskve, koju je NATO prošle nedelje optužio da šalje tenkove i oružje pobunjenicima, diplomatski izvori kažu da nove evropske sankcije Rusiji zasad nisu planirane.
Porošenko će u petak, 27. juna, konačno potpisati trgovinski sporazum sa EU tokom samita evropskih lidera u Briselu.
Pored Ukrajine i Rusije, očekuje se da ministri u ponedeljak i utorak razgovaraju o situaciji u Iraku i Siriji, gde islamski ekstremisti ređaju uspehe na bojnom polju i prete da zauzmu iračku prestonicu. Jedna od ideja o kojoj će biti reči je slanje nenaoružanih vojnih savetnika u Bagdad, ali većina zapadnih zemalja zasad odbacuje direktnu vojnu intervenciju protiv islamista. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA