Najnovije

STRAŠAN SCENARIO SE SPREMA ZA SRBIJU: Vehabije na Autokomandi se pripremaju za napad

Jedan policajac je ubijen, a dvojica su ranjena kada je naoružani vehabija pre dve godine sa puškom pumparicom upao u zvorničku policijsku stanicu i pucao u policajce. U razmeni vatre napadač je likvidiran, a identifikovan je kao Nerdin Ibrić.

Vehabije (Foto: Jutjub)

Politički analitičar i medijski strateg Saša Borojević za  podseća upravo na “Zvornički scenario”  te upozorava da se ovakva opasnost sprema Srbiji i Beogradu.
- Albanski ekstremisti prave u poslednje pripreme za “neposlušni” Beograd kako bi zvanični Beograd ućutkali kada je u pitanju Kosovo i stvaranje Velike Albanije. Svedoci smo ovih dana da je primećena velika aktivnost pripadnika ID na Balkanu, da su čak stigle i pretnje srpskom ministru unutrasnjih poslova Nebojši Stefanoviću. Kao što sam ranije i najavljivao, Albanci u saradnji sa ID će destabilizovati dodatno region, a mogu se očekivati i teroristički napadi na Republiku Srpsku – upozorava Borojević.
On tvrdi da je potrebno razvući bezbednosne službe na više žarista kako bi koncetracija bila što manja na jug Srbije!
- Upozoravam da treba šire sagledavati moguće posledice borbe za mir na Kosovu i jugu Srbije. Albancima nije cilj mir, već tenzija i spremni su na sve! Podsećam da ono što se desilo u Zvorniku nije bilo iznenađenje, jer čim dozvolite povratnicima sa Bliskog istoka da se šire, do neke nevolje mora da dođe U prilog ovoj tezi ide i podatak naših državnih organa, prema čijoj proceni u Srbiji ima oko 1.500 pobornika vehabizma, od kojih je najmanje onih iskrenih posvećenika.
Kako kaže, veliki broj njih se samo karakteristično oblači: kraće pantalone, duga brada, ali nisu ozbiljni u veri. Jedan deo njih bavi se kriminalom: ilegalnim prebacivanjem migranata preko Srbije, trgovinom drogom i regrutovanjem boraca za Siriju uz pozamašne novčane nadoknade.
U prestonici, Beogradu, njihov broj doseže oko 800. Stacionirani su prvenstveno na Ledinama i u Zemunu, gde na Vojnom putu imaju i svoj mesdžid (džamija bez minareta), ali ih ima i na Paliluli, naselju Medaković, dok na Autokomandi postoji cak 6 iznajmljenih stanova gde se svakodnevno drže propovedi i molitve, a u centru grada cak 3.
- Uglavnom se radi o izbeglicama sa KiM, koje se okupljaju najčešće u Bajrakli džamiji i finansiraju iz Beča. Povezani su sa mesdžidima u Prizrenu, Bujanovcu i Gračanici, a njihov zajednički cilj je da regrutuju nove pripadnike i pružaju logističku pomoć centrima na Kosovu i u BiH – kaže sagovornik.
Beogradski mesdžid podređen je novopazarskom “Furkanu“ koji, prema jednoj verziji, važi za ispostavu vehabijske kolonije iz Gornje Maoče, a prema drugoj – podređen je dvojici Albanaca sa KiM.
- Napominjem da je detektovana i pojačana aktivnost na ideji Sandžačke republike gde se otvoreno poziva na društvenim mrežama da se 11. maja proslavi dan ratne. Moram da naglasim i da je primećeno da veliki broj pravoslavnih Srba prelazi u islamske ekstremističke grupe –vehabije.
Borojević otkriva: najpoznatiji vehabija je Goran Pavlović, zvani Abdulah, koji se nalazi na čelu beogradskih vehabija. Pavlović je pre nego što se preselio u Siriju, u kojoj duže vreme boravi, živeo i u Gornjoj Maoči, kraj Brčkog, gde je bio i u vreme velike akcije na vehabije, 2010. godine, ali tada nije uhapšen. Ime mu se u medijima ponovo pojavilo, ne tako davno, kada je u kući njegovog oca Tomislava, u Bosuti kod Aranđelovca, nađeno ilegalno oružje, a meštani su prijavili i da se tu okupljaju vehabije. Ovaj Zemunac prešao je u islam 2002. pod uticajem prijatelja. Predstavljao se kao bivši monah, izučavao je Kuran i išao na hadžiluk u Meku.
- Verujem da srpske službe drže pod kontrolom sve navedene centre ali je bitno kod građana osvestiti mogući problem, kako bi blagovremeno prijavili sve što je sumljivo – zaključuje Borojević. Sledeći krvavi teroristički napad ekstremista ID mogao bi da bude organizovan u Federaciji Bosna i Hercegovina, odnosno u Republici Srpskoj! Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vehabije iz BiH pozivaju mlade da ratuju u Siriji
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA