Najnovije

Nova ludost u svetu estetske hirurgije: Sve više žena traži da im skrate prste

Kad pomislite da se više nema što pomladiti, povećati, smanjiti i zategnuti na ljudskim telima uz pomoć hirurgije - pojavi se nešto novo. Najnovije ludilo je Pepeljugina hirurgija.
Foto: Info KS

Foto: Info KS

Za operacijama koje, kako im sugeri[e ime, daju lepo, usko stopalo i prste koji će savršeno izgledati na svakoj vrtoglavoj potpetici, najprije su se pomamile Amerikanke, a onda se priča prenela i u Evropu. Britanke se sve češće odlučuju za ovakve kontroverzne estetske zahvate koji stoje oko 2.700 evra, bez obzira na upozorenja lekara o potencijalnim teškim posledicama.

Nove metode

U području hirurgije stopala u poslednjih se nekoliko godina mnogo toga promenilo. Zahvati se usavršavaju, skraćuje se oporavak, koriste se nove metode. Recimočukalj koji može biti vrlo problematičan i bolan, a mnogima je i estetski neprihvatljiv, rešava se zahvatom nakon kojeg se isti dan ide kući. Nema više žica koje vire... - kaže dr. Eduard Rod, ortoped iz Specijalne bolnice Sv. Katarina u Zaboku. Dodaje da se i njima javlja sve više pacijentica koje žele lepša stopala. Svakako, pri tom ne žele priznati da se radi o estetici. Znaju da i naši ortopedi smatraju kako nije opravdano raditi zahvate na stopalu zbog lepote. Druga je stvar kada su u pitanju bol, deformiteti i problemi pri hodanju. Skraćivanje prstiju i ispravljanje deformacija je relativno jednostavan zahvat. Najčešće je drugi prst duži od palca pa se deformiše. U operaciji se prsti lome, uklanja se deo kosti i zatim povezuje nitima od titanija - objašnjava. Stopala su nakon operacije skraćena 4 prsta, stopalo manje za broj.

Rizik od infekcije

Zahvat nije igra - uvek postoji rizik od infekcije, sporog ili pogrešnog zarastanja kostiju, a ni oporavak nije baš jednostavan. A i morate znati kome se dajete u ruke - upozorava ovaj stručnjak. Za one koji ne bi pod nož rešenje je Loub zahvat (prema Louboutinu, dizajneru poznatih štikli) - za oko 270 evra lekar će filerima, kolagenom i botoksom podebljati masne jastučiće na ključnim delovima stopala, pa će bol kod nošenja visokih potpetica biti manja. Ali, najbizarnija hit-operacija je “toebesity” - ljudi koji misle da imaju debele i ružne palce, odlučuju ih preoblikovati uz pomoć skalpela. Nakon dužeg vremena ne vide se ožiljci, prsti su kraći i tanji! Izvor: Agencije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA