Najnovije

DS traži usvajanje amandmana za podršku predlogu LSV-a

NOVI SAD - Demokratska stranka neće glasati za predlog LSV o izmeni izbornog sistema u pokrajini, ukoliko ne bude usvojen amandman demokrata na taj predlog, rekao je danas predsednik poslaničkog kluba DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković.
Čanak (Foto: LSV)

Čanak (Foto: LSV)

Poslanici pokrajinske skupštine izjasniće se sutra o inicijativi Lige socijaldemokrata Vojvodine o izmeni izbornog sistema u Pokrajini, taj predlog je jedina tačka dnevnog reda sednice. DS je dala amandman kojim predlaže izmenu izbornog sistema i to na taj način da se uvede takozvani personalizovani proporcionalni sistem, objasnio je Novaković. "Personalizovani proporcionalni sistem podrazumeva izborni sistem u kome birači glasaju pojedinačno za kandidate na listama političkih stranaka. Na taj način, obezbeđuje se da stranke imaju obavezu da imenuju poslanike u skladu sa brojem glasova koji im je pripao na izborima", rekao je Novaković Tanjugu. Prema njegovim rečima, predloženi sistem predstavlja kombinaciju većinskog i proporcionalnog sistema i omogućava da se u skupštini nađu kandidati za koje su birači glasali, a ne koje odaberu političke stranke, a nalaze se na listama tih stranaka. Na pitanje da li eventualno ne prihvatanje tog amandmana, odnosno ne glasanje DS za predlog LSV može izazvati krizu u vladajućoj koaliciji u pokrajini, Novaković smatra da se to neće desiti jer je to, kako je rekao, jedno tehničko pitanje. On je istakao da veruje da će doći do konsenzusa oko usvajanja predloga o izmeni izbornog sistema u Vojvodini. Inicijativa o promeni izbornog sistema s potpisom 63 poslanika podneta je pokrajinskoj skupštini, a LSV traži izmenu kombinovanog proporcionalo-većinskog izbornog sistema u samo proporcionalni.
Oni predlažu da se u Vojvodini izmeni kombinovani izborni sistem, po kojem se, od 120 poslanika pokrajinskog parlamenta, 60 bira po proporcionalnom sistemu, a 60 po većinskom.
U Pokrajini, za razliku od Republike i lokalnih samouprava, poslanici se biraju i po većinskom sistemu, kada birači glasaju o pojedincu, a ne isključivo o stranci. Taj većinski model se održava u dva kruga i povlači za sobom dodatne troškove. LSV predlaže da Vojvodina bude jedna izborna jedinica i da se bira samo po proporcionalnom sistemu. Izvor: Tajnug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA