Najnovije

Šabić: Vlast bi trebala da primenjuje, a ne da krši zakon!

BEOGRAD – Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je danas da u poslednje tri godine nadležna ministarstva nisu pokrenula nijedan postupak protiv prekršilaca zakona o slobodnom pristupu informacijama.
Foto: Medija Centar

Foto: Medija Centar

„To je priča o odgovornosti. Ja sam u izveštaju napisao da u prethodne tri godine nadležni organi, do skoro je to bilo ministarstvo pravde, pa ministarstvo za državnu upravu nije pokrenulo nijedan postupak protiv prekršilaca, a taj zakon krše samo funckioneri”, rekao je Šabić na sednici Skupštine. On je upozorio da se na taj način građanima šalje poruka da je ideja o pravnoj državi nešto „iluzorno”.
„Pitanje odgovornosti i pitanje kršenja zakona je pitanje uspostavljanja pravne države, a vlast je tu da primenjuje zakon, a ne da ga krši”, dodao je poverenik za informacije od javnog značaja.
Govoreći o pitanju efikasnosti institucija, Šabić je istakao da se u 93 odsto slučajeva intervencija poverenika pokazala uspešnom što je ižuzetno visok stepen efikasnosti. On je međutim, ukazao i da je pre nekoliko godina bilo „paradoksalnih situacija” izrazivši nadu da se one neće ponoviti. „Bio sam u situaciji da dobijem žalbu parlamenta, žalio se Administrativni odbor zato što nije mogao da dobije iznose plata direktora javnih preduzeća, i zamislite, intervencija je uspela, ali cela ta situacija je bila paradokslana”, ocenio je Šabić. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA