Najnovije

Nikolić i Vučić u svađi!?

BEOGRAD - Pritajene nesuglasice između predsednika i premijera, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, sve više izlaze na videlo, piše Blic.
Vučić i Nikolić...  Foto Jutjub

Vučić i Nikolić...  Foto Jutjub

Dok Vučić nepokolebljivo zagovara put ka EU, Nikolić mu, čini se, po susretima s ruskim i beloruskim zvaničnicima odmaže. Da je u pitanju poprilično škakljiva tema, dokazuje i činjenica da je više sagovornika odbilo da javno govori o tome da li oprečni potezi koji su evidentni nagoveštavaju pritajeni sukob i zategnute odnose. Nikolić ima razloga za nezadovoljstvo - u Vladi Srbije nije se našao nijedan od ministara koji su smatrani njegovim kadrovima - Milan Baćević, na primer. S druge strane, među naprednjacima koji su napredovali nakon što je ta stranka u izborima osvojila veći komad vlasti nije Radomir Nikolić, predsednikov sin - njegova pozicija je ostala nepromenjena - i dalje je predsednik stranačkog izvršnog odbora.
Susret sa Sergejem Nariškinom, predsednikom Dume, osobom s crne liste EU, i najavljen dolazak Aleksandra Lukašenka, predsednika Belorusije, svakako neće naići na aplauze u Briselu i Vašingtonu.
- Ali njihov je cilj očigledno uspostavljanje ravnoteže u odnosu sa zapadnim zemljama s jedne i Rusijom s druge strane - kaže za “Blic” Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Na pitanje da li se radi o nesaglasju u politici predsednika i premijera, Simić navodi da ne zna da li je u pitanju neusaglašenost ili podela uloga. Govoreći o predstojećoj poseti Vučića Berlinu, on navodi da će, po njegovim saznanjima, ona predstavljati nastavak medenog meseca Beograda i Berlina. S tim u vezi je i činjenica da je tokom posete Beču Vučić precizirao stav Srbije o Ukrajini, koji je u saglasnosti kada je u pitanju odnos s Nemačkom. Međutim kako je „Blic“ pre par dana pisao, Vučić će Angeli Merkel morati da objašnjava posetu Nariškina, a u međuvremenu u taj sporni paket se uklopio i Lukašenko. I zapadne diplomate jasno tvrde da je neuvođenje sankcija prihvatljivo i razumljivo, ali susreti s osobama s crne liste daleko su od prihvatljivog i svakako ne idu u korist EU integracijama Srbije.
Tačke razdora - U danu kada je Vučić u Berlinu Nikolić prima Lukašenka; - Nikolić se susreo s predsednikom Dume Sergejem Nariškinom, osobom sa crne liste EU; - Vučić za usaglašavanje sa spoljnom politikom EU po pitanju Ukrajine (izuzev sankcija), Nikolić govori o neutralnosti Srbije; - Među ministrima u novoj vladi nema Nikolićevih kadrova.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA