Najnovije

Tajanstvena grupa Bilderberg posle Srbije kreće i na Rusiju?

MOSKVA - Građani Evropske unije su nedavno glasali za nove članove Evropskog parlamenta, u dubokom ubeđenju da na taj način u skladu sa principima demokratije sami određuju svoju sudbinu i smernice evropske politike. Međutim sudeći po onome što je poznato o grupi Bilderberg, a pogotovo sudeći po svemu što se o njima tek nagađa – čini se da umesto evropskih birača to čini uski krug moćnika iz senke. <div
Foto: JuTjub

Foto: JuTjub

Dakle, pre nekoliko dana je okončan godišnji sastanak tajanstvene grupe Bilderberg, na kome je uzelo učešće oko 150 ljudi, i to pretežno političara, monarha i čelnika velikih svetskih kompanija, koji sigurno ne vladaju baš celim svetom, kako se za njih obično govori, ali svakako bez sumnje upravljaju njegovim velikim delom, i to prvenstveno Amerikom i Evropom. Otuda bi bilo zanimljivo da se u najkraćim crtama podsetimo - ko je grupa Bilderberg koja ima toliki uticaj na dešavanja u Evropskoj uniji, u koju stremi i Srbija?

Ukratko, radi se o neformalnoj grupi od par stotina moćnika iz sveta politike, medija i biznisa, koji se na skupovima strogo zatvorenog tipa sastaju u luksuznim hotelima i dvorcima da bi diskutovali o aktuelnim svetskim problemima i predlagali puteve njihovog rešenja. Naravno, to ne bi bilo ništa čudno, da se kojim slučajem njihovi predlozi i zaključci do sada nisu, na neki volšeban način, skoro u pravilu pretvarali u stvarnost, što više govori u prilog činjenici da se radi o stvarnim vladarima zapadnog sveta, nego što to govori o njihovim sposobnostima predviđanja budućnosti.

Konkretno, grupa Bilderberg je raspravljala o Jugoslaviji uoči sukoba na balkanskim prostorima 1990-ih godina, isto kao i uoči bombardovanja Srbije, što blago rečeno predstavlja neprijatnu „koincidenciju“. Takođe, poznat je podatak da su sa Bilderberškom grupom bili povezani takoreći svi ljudi koji su bili umešani u jugoslovensku krizu, poput Ričarda Holbruka, Madlen Olbrajt, čelnika NATO Havijera Solane, lorda Karingtona i Bernara Kušnera, a za sve njih je bilo karakteristično da nisu ostali u nimalo dobrom sećanju srpskog naroda. Štaviše, postoji opšte uverenje da je grupa Bilderberg pružila aktivnu podršku razbijanju Jugoslavije i učestvovala u kreiranju politike Zapada prema Srbiji, za koju bi se moglo reći sve drugo, osim da je bila dobronamerna.

A kada je reč o ovogodišnjim temama o kojima je raspravljala ta kontroverzna grupa vladara iz senke, opet su se gle čuda, bavili „nepodobnim“ slovenskim zemljama sa Istoka, ali ovog puta sa Ukrajinom i Rusijom. Tako su ovih dana, kako tvrde posmatrači i analitičari, predmet njihovih debata bili između ostalog gasni sporazum između Rusije i Kine, kao i ukrajinska kriza. Pri tom nije teško zaključiti kakve su zauzeli pozicije, ako se uzme u obzir da su članovi Bilderberga i takvi političari poput Karla Bilta, koji je poznat po izjavi da „Pravoslavlje predstavlja najveću opasnost za zapadnu civilizaciju“, te po svojoj zabrinutosti da „Putin pravi pravoslavni bastion protiv Zapada“.

I mada Bilderberg ne predstavlja nikakvu demokratski izabranu strukturu, a još manje nekakav zvanični organ vlasti Evropske unije, pa čak ni savetodavno telo, ipak ostaje činjenica, na osnovu dosadašnjih iskustava i svega što se zna o njemu, da Bilderberg „misli“ u ime čitavog Zapada, i u neformalnom smislu predstavlja njegovu glavu. A iz toga proističe logički zaključak - da će i Srbija na svom evropskom putu sve više morati da misli tuđom glavom, pa makar i na sopstvenu štetu.

Izvor: Radio Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA