Najnovije

Par važnih informacija o stranim plaćenicima u Ukrajini...

MOSKVA - Rusija apeluje na SAD da preduzmu mere radi sprečavanja učešća stranih plaćenika u vojnoj operaciji u Ukrajini, piše Glas Rusije.
Deca se igraju... (Foto: JuTjub Skrinšot)

Deca se igraju... (Foto: JuTjub Skrinšot)

Kako je izjavio zamenik šefa MIP RF Sergej Rjabkov, u Ukrajini operišu strane, među njima američke, privatne kompanije, koje instruišu i neposredno učestvuju u vojnim akcijama ukrajinske vojske protiv stanovništva jugoistoka zemlje. Ova tema će i dalje biti prisutna na dnevnom redu dijaloga između RF i SAD, naglasio je ruski diplomata. Dvoličnost zapadnih političara zapanjuje. Iz dana u dan oni pozivaju Rusiju da se ne meša u unutrašnje poslove Ukrajine. A sa svoje strane omogućavaju upućivanje plaćenika na te prostore. Političari i činovnici raznog nivoa tvrde, da u Ukrajini nema pripadnika zapadnih privatnih vojnih firmi. Ali najblaže rečeno, oni iznose neistinu, ističe generalni direktor Centra političke informacije Aleksej Muhin. Tvrdnje, da na teritoriji Ukrajine operišu pripadnici privatnih vojnih kompanija, lociranih u SAD, - zvanično se demantuju na sve moguće načine. Lično meni je odgovorni saradnik Stejt departmenta SAD Govard Solomon rekao, da nikakvih plaćenika na prostoru Ukrajine nema. Neka ova izjava bude na čast gospodinu Solomonu, jer, na primer, svedočanstva nemačkih specijalnih službi i novinara govore o suprotnom. Pre nekih tri nedelje, nemački „Špigl“ je javio, da je u Ukrajini u operacijama protiv „opolčencev“ na jugoistoku zemlje angažovano oko 400 plaćenika iz američke firme za obezbeđenje „Academi“ (prethodno naziv - „Blackwater“). Informaciju o njihovom prisustvu u Ukrajini potvrdila je Federalna obaveštajna služba Nemačke, koja je dobila odgovarajuće podatke iz SAD. Kompanija „Academi“ (bivša „Blackwater“) osnovana je u SAD sredinom 1990-tih godina. To je jedna od najvećih firmi za obezbeđenje u svetu. NJeni najamnici su učestvovali u nizu vojnih sukoba, među kojima i u Iraku i Avganistanu, i često su bili u centru skandala. Pripadnici ove kompanije, koji su u Bagdadu pružali bezbednost američkim diplomatima, 2007. godine su otvorili vatru na mirne Iračane i ubili 14 osoba. Koliko je žrtava među ukrajinskim građanima na njihovom računu, - danas niko ne može da kaže. U Ukrajini se oni nalaze sa jednog aspekta tajno, a sa drugog – na poziv današnjih kijevskih vlasti. Drugim rečima, dozvolu za ubistvo civilnog stanovništva oni su dobili od onih, ko u stvari treba da odgovara za bezbednost stanovništva. U redovima lokalnih ukrajinskih snaga bezbednosti periodično pripadnici odbijaju izvršenje varvarskih naredbi: vojnici polažu oružje, milicija i graničari prelaze na stranu jugoistočnih „opolčencev“. A strani plaćenici nemaju etičkih problema. Narod, u koji oni pucaju, - za njih je tuđi narod. Da li su upitanju civili ili ne – njih to ne brine, oni rade ono, za šta su im platili.
Na mestima oružanih sukoba mogu se naći čaure automatskog oružja, koje ne spada u naoružanje ukrajinske vojske. Odakle, ako tamo nema stranih plaćenika, a zapadna vojna pomoć Kijevu, kako se zvanično kaže, obuhvata opremu neletalnog karaktera?
Ove nedelje, vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov vršio je smotru borbenih položaja kod Slavjanska (Donjecka oblast) u pratnji rukovodioca poljske privatne vojne organizacije Ježi DŽivuljskog i drugih ljudi u neukrajinskim uniformama. Fotografije i video pojavili su se u internetu. Ispada, da kijevske vlasti čak i ne kriju, da u ratnim operacijama protiv svog naroda njima pomažu građani zemalja članica NATO-a. Moskva ne može da ostavi ovu situaciju bez pažnje. Ova tema je bila i biće prisutna na dnevnom redu rusko-američkog dijaloga, saopštio je zamenik šefa MIP RF Sergej Rjabkov. Rusija apeluje na administraciju SAD da preduzme efikasne mere radi sprečavanja učešća stranih plaćenika u kaznenoj operaciji Kijeva protiv ljudi, koji se bore za zaštitu svojih prava u jugoistočnoj Ukrajini, izjavio je diplomata. Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA