Najnovije

Slovačka i Češka udaraju kontru Obami

POLJSKA – Barak Obama, predsednik SAD, potvrdio je, prilikom posete Varšavi, planove da vojne snage SAD-a budu razmeštene u Istočnoj Evropi.
"Uvek ubeđuj!" - Kventin Tarantino (Foto: whitehouse.gov)

"Uvek ubeđuj!" - Kventin Tarantino (Foto: whitehouse.gov)

On je takođe potvrdio da je Vašington spreman da u tu svrhu odvoji milijardu američkih dolara. Obama je rekao da će SAD uspostaviti tešnju saradnju NATO-a sa Češkom i Slovačkom, ali iz ovih zemalja stižu poprilično jasne poruke da ne žele razmeštanje NATO snaga u Istočnoj Evropi, kao i da ne žele da uzimaju učešća u tome i ostaje nejasno putem koje strategije Vašington misli da ostvari svoju zamisao snažnije saradnje NATO alijanse sa Češkom i Slovačkom.
Robert Fico, premijer Slovačke, izjavio je povodom Obamine najave da su oni protiv prisustva stranih vojnih jedinica na njihovoj teritoriji, a češki zvaničnici su podeljeni po tom pitanju.
Martin Stropnicki, češki ministar odbrane, primio je pozitivno ovakav predlog sa odobravanjem, ali je Boguslav Sobotka, premijer Češke, rekao da smatra da ne postoje razlozi da se razmeštaju NATO jedinice u Istočnoj Evropi i usprotivio se predlogu Obame.
Inicijativa o razmeštanju NATO snaga na teritoriji Istočne Evrope je stvorena kao odgovor na ukrajinsku krizu, ali mnogi analitičari smatraju da NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor da ubrzaju procese na kojima rade već decenijama, a to je prodor ka Istoku.
Od zemalja istočne Evrope, jedino je Poljska javno pozvala NATO alijansu da razmeste vojne snage na njihovoj teritoriji, kao i da uključe Poljsku aktivnije u vojne strategije NATO alijanse u tom delu Evrope. Izvor: Nacionalist.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA