Najnovije

Zapadni mediji: Beograd prvi put ohrabrio Srbe, test za kosovski EU put, Tači bivši gerilac

PRIŠTINA - Zapadni mediji ocenjuju danas da vanredni parlamentarni izbori na Kosovu predstavljaju test ne samo za premijera Hašima Tačija, već i za ambicije Kosova na putu ka EU, i primećuju da glasanje protiče u atmosferi nezadovoljstva birača zbog siromaštva, nezaposlenosti i korupcije.
Foto: britannica.com

Foto: britannica.com

Agencija frans pres (AfP) ističe i da su sve oči sada uprte u srpsku zajednicu na severu, koja prvi put izlazi na kosovske izbore, a britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC) napominje da je Beograd, "prvi put od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, ohrabrio lokalne Srbe da glasaju".
"Visok odziv srpske zajednice, koja broji oko 120.000 ljudi, bio bi viđen kao podstrek Tačijevom snu o priključenju EU, posle prošlogodišnjeg istorijskog sporazuma o poboljšanju odnosa s Beogradom", naveo je AfP, pozivajući se na profesora političkih nauka u Prištini Behljulja Bećaja.
Agencija, međutim, primećuje da su neki Srbi uzdržani prema ideji da glasaju za kosovski parlament. "Ja neću glasati", rekao je Dragan Maksimović, advokat iz severne Kosovske Mitrovice. "Ne znači ništa imati srpske poslanike u kosovskom parlamentu kada će oni gledati u Beograd i neće voditi računa o našim problemima." I BBC i AfP ocenjuju da su izbori "ključni test za evropske ambicije zemlje i premijera Hašima Tačija, bivšeg vođe gerilaca koji je dominirao na političkoj sceni od proglašenja nezavisnosti pre šest godina". Rojters, Dojče vele, Radio Slobodna Evropa i televizija Juronjuz kao glavne probleme na Kosovu navode lošu ekonomsku situaciju, visoku stopu nezaposlenosti, nepotizam i rasprostranjenu korupciju, ali i istragu o navodima o trgovini ljudskim organima.
"Izbori na Kosovu u nedelju, obeleženi frustracijom glasača zbog siromaštva i korupcije, šest godina posle otcepljenja od Srbije, biće test za pokušaj bivšeg gerilca Hašima Tačija da obezbedi treći mandat na mestu premijera", naveo je Rojters.
"Ukoliko pobedi, Tači će se smesta naći pod pritiscima Zapada da povede računa o rezultatima istrage o raznim zločinima, koji bi mogli da budu pogubni po njegove bivše drugove po oružju", piše u izveštaju britanske agencije. Rojters napominje i da će se nova vlada u Prištini u roku od nekoliko sedmica suočiti sa još jednim izazovom pošto se očekuje i obelodanjivanje rezultata istrage specijalnog evropskog tima o navodima izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima. Istraga je pokrenuta posle Martijevog izveštaja 2011. godine, u kojem je on osumnjičio Tačija i druge bivše pobunjenike, što je kosovski premijer odbacio.
"Zapad želi da uspostavi sud u inostranstvu koji bi se bavio tim slučajem jer smatra da bi pravično suđenje na Kosovu bilo nemoguće zbog zastrašivanja svedoka i pravosudnog sistema izjedenog korupcijom", piše u izveštaju.
Podsećajući da je Kosovo među najsiromašnijim evropskim zemljama i da je trećina stanovništva nezaposlena, Rojters navodi da je Tači u martu povećao plate u javnom sektoru, penzije i socijalna davanja za 25 odsto i obećao da će, ukoliko bude ponovo izabran, to raditi svake godine. "Ova stara generacija političara tu je već 15 godina i imala je dovoljno vremena da profitira", preneo je Rojters izjavu Muhameta Maćastena, trgovca u Prištini. "Vreme je da oni odu i da puste mlađi, obrazovanim ljudima da upravljaju zemljom." Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA