Najnovije

VUČIĆ SE SREO SA ILON MASKOM: Zna o Srbiji mnogo više nego što mislimo!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je iz NJujorka, gde prisustvuje redovnom godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, da je posle govora u UN imao mnogo važnih sastanaka, a pogotovo sa afričkim liderima koji su od velikog značaja za našu zemlju, kao i da Srbija pravi mrežu prijatelja.
Vučić u sedištu UN

Vučić u sedištu UN

"Polako pravimo svoju malu mrežu prijatelja u Africi, na Okeaniji, Karibima i nastaviću sa dodelom odlikovanja tim državama", rekao je Vučić koji je danas imao važne sastanke u NJujorku na kojima je razgovarao sa predsednikom Irana, predsednikom DR Konga, kao i sa ministrom unutrašnjih poslova Kine.

"Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova NR Kine i zahvalan sam na čeličnom prijateljstvu. Vang Ji je bio jasan o pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a sada je bilo još jasnije. Razgovarao sam sa predsednikom Irana, hvala im na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i razgovarali o nekim ekonomskim temama", naveo je.

Vučić je naveo da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom izneo ozlojeđenost i frustracije zbog rušenja svega što je potpisano, i izmišljanja razloga sa jedinim ciljem da se protera srpski narod.

"Srbija nikad neće bežati od dijaloga", rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je bio na dodeli nagrade koju deli Atlantski savet, i razgovarao je, kaže, sa Ilonom Maskom koji o Srbiji zna više nego što mislimo, ali i da je imao razgovore sa drugim brojnim značajnim imenima iz sveta biznisa.

Zahvaljujući građanima Srbije za podršku koju su mu pružili povodom obraćanja u GS UN, on je naveo da kao što ne postoji efikasan lek za rak, ne postoji ni efikasan lek za Kosovo i Metohiju, "ali, moramo da živimo".

"Niko ne može da mi kaže da sam rekao nešto neistinito. Govorio sam istinu i ono što srpski građani osećaju", naveo je predsednik ocenjujući da je to možda za neke "zakasnelo, a možda za neke druge zemlje pravovremeno".

Predsednik je dodao da svi pričaju o poštovanju Povelje UN, samo kad su u pitanju Rusi i Ukrajinci, a kad je o Srbima reč niko to i ne pominje.

Podsetio je da je Rusima uskraćen poziv za obeležavanje godišnjice logora Aušvic, koju je oslobodila Crvena Armija.

"Sada ćete imati obeležavanje oslobođenja Aušvica. Oni koji su oslobodili Aušvic, Rusi, neće biti pozvani. A oni, pretpostavljam, koji su napravili logor, biće pozvani. Isti ste i sa ovim: možete Srbima da oduzmete državu, pričate o secesiji. Svi oni imaju zaštitu velikih zapadnih zemalja i misle da mogu da rade šta hoće. Da ne kažem da je sve pervezno-inverzno, ali sve je zaista veoma čudno", naveo je.

Mi živimo u Evropi, kulturološki i geografski i moramo tako da se ponašamo, naveo je.

"Moramo da se ponašamo u skladu sa našim ekonomskim interesima. Doći ćemo do svakog na svetu jer Srbija postaje popularna na međunarodnoj mapi", kaže Vučić.

Komentarišući izjave prištinskih vlasti da školstvo i zdravstvo moraju raditi pod krovom prištinskih institucija, on je rekao da to neće biti tako.

"Izgleda da je promenio kurs, pošto ne može most, prešao je na ovo. Sve to pokazuje kolika je njihova nervoza i histerija. Oni nemaju o čemu da pričaju sem o Beogradu", naveo je predsednik.

Osvrćući se na kršenje Povelje UN on kaže da je juče "nekukavički ukazao" na tu vrstu licemerja.

"Jer oni su bogovi, ti koji gaze povelju kad im odgovara, a oni su ti koji mogu da kažu poštujte povelju u slučaju Ukrajine kad im odgovara. Oni potvrđuju koliko nemaju političkog morala i koliko nemaju niti će imati političke časti", rekao je.

Dodajući da je govorio iz srca i da je govorio činjenice, predsednik je rekao da nije dobio pohvale sem od "prijatelja iz Azije iz Afrike" naveo je da mnogi nisu bili radosni.

"Istinu ne saopštavate da biste nekog obradovali i rastužili već da biste rekli istinu. Trudim se da se borim za svoju zemlju da ne pokazujem dozu bahatosti, osionosti i arogantnosti", dodao je.

Predsednik je govoreći o govorima drugih učesnika zasedanja, naveo da je dva puta slušao obraćanje Bajdena i predsednika Brazila.

"Ja svuda zapisujem i gledam šta govore, i zato bolje od nekih razumem šta se dešava. Ja sam predsednik Srbije i ne mogu biti analitičar, ali možda jednom uzmem neki od tih govora i kažem šta zaista mislim", podvukao je Vučić.

Na žalost je, kaže, video da su se UN pretvorile u navijački tabor.

"Ovo mora da bude mesto dijaloga, a ne navijački tabor, ali dobro, velike su promene potrebne u svetu", rekao je predsednik Srbije.

Pročitajte OVDE o Kurtijevoj propasti u Savetu Evrope

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA