Najnovije

MekKejn i Putinovi "partneri"

SVET - Predstavnik ruskih vlasti u EU, Vladimir Čižov, nedavno je izjavio da Evropska Komisija nema ni ovlašćenja ni osnova da traži zaustavljanje Južnog toka, ali ispostavilo se da EK ne misli tako ili bar američki uticaj ne želi da EK misli tako.
MekKejn - želi što manje ruskog... (Foto: JuTjub)

MekKejn - želi što manje ruskog... (Foto: JuTjub)

Američki uticaj na strategiju EK po pitanju Južnog toka je očigledan u tome što je Plamen Orešarski, bugarski premijer, upravo odmah posle sastanka sa američkim kongresmenima izašao u javnost sa saopštenjem da se obustavljaju radovi na Južnom toku. EU je u sredu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka, a predstavnica EK za energetiku, Sabina Berger, navela je tom prilikom dva pravna razloga za takav korak. Jedan je zahtev EK za usaglašavanje bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju Južnog toka sa normama Trećeg energetskog paketa. Evropska Unija posebno u trenutku ukrajinske krize svoj suverenitet potpuno potčinjava Vašingtonu, jer je njihova međusobna zavisnost ogromna, kako ekonomska, tako i ona prouzrokovana NATO članstvom. Južni tok je jedna od stvari koju tu međuzavisnost čini manjom, a budućnost SAD i Vašingtona, po mnogim analitičarima, upravo se temelji na toj međuzavisnosti sa EU i jačini njenog uticaja na evropske zemlje. Međutim, sudeći po svemu, a posebno po činjenici da je stvar u Bugarskoj finalno odlučena posle sastanka sa američkim kongresmenima, priča o Južnom toku za američke geostratege predstavlja jedan od glavnih instrumenata pritiska na Rusiju i evropski lideri koordiniraju ovo pitanje upravo u skladu sa direktivama koje stižu iz Vašingtona. Tačnije, uništenje projekta Južni tok za SAD je verovatno jedan od glavnih ciljeva trenutne američke politike naspram Rusije i jedan od glavnih benefita koje će pokušati realizovati tokom "ukrajinske krize". Na pomenutom sastanku sa bugarskim premijerom Orešarskim, republikanski senator DŽon MekKejn izjavio je da „probleme“ Južnog toka Bugarska treba da rešava u saradnji sa evropskim kolegama, preneo je Glas Rusije.
„Razumemo nastalu situaciju, a želeli bismo da u Južnom toku bude manje ruskog učešća“, kaže MekKejn.
Ruske vlasti smatraju da je za sada preuranjeno komentarisati saopštenje Sofije o obustavi radova na projektu gasovoda Južni tok, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, piše Glas Rusije. Koliko je preuranjeno, a koliko Moskvi nije ostalo ništa da kaže na ovu temu, pokazaće se veoma brzo. Sve više se kristališe činjenica da izgleda dolazi krajnje vreme da Putin prestane oslovljavati "partnerima" one koji to nikako nisu. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA