Najnovije

Italija uz Putina: Podržavamo Južni tok!

BRISEL - Italija, koja je počela predsedavanje Evropskom unijom, podržaće projekat izgradnje gasovoda Južni tok, rekao je državni sekretar za evropske poslove vlade Italije Sandro Goci u Briselu.
Gradnja u toku (Foto: JuTjub)

Gradnja u toku (Foto: JuTjub)

"Smatramo da Južni tok treba izgraditi jer će on omogućiti diversifikaciju maršruta za isporuku gasa u Evropu", kazao je on novinarima na prezentaciji italijanskog predsedavanja EU, preneo je Interfaks.
Italija će predsedavati Unijom do kraja ove godine.
U junu je Bugarska bila prinuđena da zaustavi radove na izgradnji Južnog toka jer je Evropska komisija ocenila da projekat nije u skladu sa zakonodavstvom EU. Moskva i Brisel se spore oko Trećeg energetskog paketa, koji ograničava prava operatera gasovoda. Krajem aprila Rusija je zbog toga podnela tužbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji. U EU su taj korak ocenili kao da Rusija dovodi u sumnju evropsko zakonodavstvo. Rusija smatra da su pokušaji da se na Južni tok primene norme Trećeg energetskog paketa pravno neodrživi jer su međudržavni sporazumi sa šest zemalja EU preko čije teritorije će ići gasovod, potpisani pre stupanja na snagu tog paketa. Pročitajte još:Srbija kao ruski trojanski konj u EU Treći energetski paket predviđa da vlasnici magistralnih gasovoda na teritoriji EU ne mogu da budu kompanije koje se bave proizvodnjom gasa. Oni mogu ili da prodaju svoju imovinu u EU ili da prenesu pravo da kontrolišu gasovode nezavisnim kompanijama iz EU, naveo je Interfaks. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA