Najnovije

Evo kako se na Adi obrne 2.000.000 dinara svakog dana

Beogradsko more je tokom leta najatraktivnija privredna zona za ugostitelje. Pojedini kafići imaju i po 200 zaposlenih. Ugovori o zakupu lokala i do deset godina
Ada (adaciganlija.com)

Ada (adaciganlija.com)

Kada vikendom upeče 35 stepeni Celzijusa, veštačko jezero podno Banovog brda, obrne dnevno i po 200 miliona dinara! Toliko u jeku sezone ostave Beograđani i drugi posetioci Ade Ciganlije, za kafu, sladoled, grickalice, pljeskavice i zabavu na gradskom moru. Kasa nekih kafića i restorana na Adi Ciganliji dnevno se napuni do brojke sa sedam cifara, pa je interesovanje za zakup bilo kog radnog mesta svake godine sve veće. Od aparata za kokice, do sladoled-sanduka, preko kafana koje zapošljavaju i do 200 ljudi - Ada se leti pretvara u pravu biznis-zonu. - Najbolje smo poslovali pretprošle godine, kada su dnevni pazari bili i do deset miliona dinara - priča jedan od ugostitelja. - Toliko smo dobro radili, da nismo mogli sve da postignemo sa 100 ljudi, pa smo zaposlili još 70! U potrazi za osveženjem i zabavom, gde se ulaz ne naplaćuje i može da se prođe relativno jeftino, ljudi sve više dolaze na Adu. To što sugrađani imaju manje para za druge aktivnosti, zapravo nama podiže promet. U moru poslovnih šansi koje protiču beogradskim morem, slažu se poslodavci, najbolje prolazi - ugostiteljski zanat. Većina kafića na Adi Ciganliji je pod dugogodišnjim zakupom. - Imamo ugovore sa oko 45 ugostiteljskih objekata - kaže Tanja Trifunov iz JP “Ada Ciganlija”. - Većina ima ugovor o zakupu na deset godina, a neki i iznajmljuju drugima već zakupljene objekte, pa tako šire biznis. Veliko je interesovanje i za mesto za prodaju kokica, sladoleda, suvenira, a oni prostor dobijaju na godinu dana javnim konkursima. Ipak, kiše koje liju već danima, ali i nagli kratkotrajnim pljuskovi, prete da potpuno unište godinama razrađene planove ugostitelja oko Savskog jezera. Oni koji su tu više od pet godina, ove sezone moći će da pokriju gubitke zaradom od ranijih leta. - Mada se čini ljudima da je to “brza para”, poslovanje na Adi je kalkulacija - dodaju iz ovog javnog preduzeća. - Najbolje zarađuju kafići, ali oni znaju da, sa jednom dobrom sezonom, moraju uštedeti novac za tri eventualno loše. ZARADE I SPASIOCI Spasioci su, takođe, plaćeni na dnevnicu, a zapošljava ih samo JP “Ada Ciganlija”. Tokom letnje sezone angažovano je ukupno 80 obučenih momaka i devojaka. Ukoliko rade pet ili šest dana u nedelji, mogu mesečno da zarade oko 45.000 dinara. MESTO ZA KOKICE 600.000 DINARA Mada papreno zarađuju, zakupci moraju da odreše kesu i da bi dobili prodajno mesto. Tako su početne cene zakupa za kokice za sezonu bile i do 600.000 dinara, dok je cena za 11 lokacija sladoleda koštala čak 15 miliona dinara! “Trafika” koja prodaje novine i cigarete “radno mesto” platila je između 100.000 i 150.000 dinara. RADE NA PROCENAT I BAKŠIŠ Ada je dobra poslovna prilika i za sezonske radnike. Većina nema fiksnu platu, već rade na procenat. Prodavci hrane i pića većinom dobijaju deset odsto od dnevnog pazara, pa za sezonu zarade do 1.500 evra. Konobarima dnevnice ne idu dalje od 1.500 dinara, ali od bakšiša u najposećenijim kafanama dobiju za dan i do deset puta više novca.
Pogledajte još: Stanodavci ukrali od države 233 miliona evra!
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA