Najnovije

Kako su Rusi porazili Nemce (namerno) koristeći mnogo goru tehniku

Kada su Nemci odlučili da izvrše invaziju na Rusiju tokom Drugog svetskog rata, krenuli su punom parom, sve dok nisu stigli do Kavkaza gde je bilo poslednje uporište baćuška koje je razdvajalo neprijatelja od Staljingrada. Do tada, jedina odbrana Rusa bila je tehnički slabija pešadija.
Hrabre žene-piloti Rusije, foto: Referenced.co.uk

Hrabre žene-piloti Rusije, foto: Referenced.co.uk

Pred oružano jačim neprijateljem, Rusima je ponestajalo opcija. Tada je neko, verovatno, rekao, "Šta bi bilo kada bismo napali Nemce oružjem koje je toliko loše da neće znati kako da ga unište?" Sovjetski savez bio je među prvim federacijama koje su dopustile ženama da ravnopravno učestvuju u ratu, možda zbog toga što je ponestajalo muškaraca. Jedna od čisto ženskih borbenih jedinica koje je Staljin sastavio bila je 588. Noćna bombaška vazduhoplovna divizija. Sovjeti nisu imali višak ratnih aviona, ali su imali gomilu starih, sporih zaprašivača. U pitanju su bili dvokrilci, pravljeni od drvenih materijala, ali Nemci se nisu dugo smejali - zaprašivači su bili tako loši u poređenju sa nemačkim bombarderima da je njihova maksimalna brzina bila sporija od minimalne brzine nemačkih aviona. Drugim rečima, Nemci nisu mogli dovoljno da uspore da bi angažovali mete, a da im se avioni - ne sruše. Nemci su prozvali ženske ruske pilote "Noćne veštice", i ova divizija je bila instrumentalna za ratni napor tokom Bitke za Kavkaz, jer su mogle da bombarduju prve borbene linije noću i nateraju Nemce u povlačenje. I kada bi bili pogođeni (radarska tehnologija je bila u ranoj fazi, a avioni su bili uglavnom od drveta), pilotkinje bi često preživele zahvaljujući - niskom letu. Nacisti su držali Kavkaze čitave dve godine, očajnički pokušavajući da dopru do Staljingrada i zauzmu ga, što im je skoro i uspelo.
Kliknite ovde:Čuvene poslednje reči: Pročitajte šta su zadnje rekli svetski velikaniIstina o srpskim stradanjima u Prvom svetskom ratu(VIDEO) CIA priznala: Treći svetski rat je počeo!
Izvor: BBC.co.uk

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA