Najnovije

Počeli protesti protiv Zakona o radu

BEOGRAD - Samostalni sindikat Srbije i UGS Nezavisnost počeli su danas proteste protiv usvajanja zakona o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju sastankom u Domu sindikata i protestnom šetnjom do Ministarstva privre
Kreću protesti (Foto:sindikat.rs)

Kreću protesti (Foto:sindikat.rs)

Sindikalci smatraju da su posebno predložene izmene Zakona o radu "pogubne" za ta preduzeća i da mnoga od njih uskoro neće postajati. Kako je bilo najavljeno, sindikalci su protest započeli na dan kada je u Skupštini Srbije počela rasprava o pomenutim zakonima. Predstavnici sindikalnih organizacija preduzeća u restrukturiranju - samostalnog sindikata metalaca Srbije, granskog sindikata industrije, energije, rudarstva "Nezavisnost", Samostalnog sindikata hemije i nemetala Srbije i Poslovodstva održali su najpre zajedničku sednicu na kojem su formulisali tri osnovna zahteva za predstavnike vlade. Zahtevi se odnose na upošljavanje postojećih kapaciteta za rešavanje statusa tih preduzeća, obezbeđivanje isplate minimalnih zarada i overe zdravstvenih knjižica i realizacije socijalnih programa.
Pročitajte još:Tračak radosti za dečaka s KosovaPogledajte novi zakon o radu
Oni će te zahteve posle protestne šetnje danas predati u Ministarstvo privrede s obzirom da njihovi predstavnici nisu prisustvovali skupu iako su bili pozvani. U toku sastanka stigla je vest, da Zakon o radu skupština neće usvojiti u četvrtak, kako je bilo najavljeno, i za kada su bili planirani masovni protesti, već sutra, što je naljutilo sindikalce pa su oni najavili proteste i narednih dana. Predsednik Sindikata hemije i nemetala LJubiša Nestorović je istakao da gotovo sva preduzeća u restrukturianju mogu da pokrenu proizvodnju, samo im trebaju sredstva za to, ali je očigledno "da to ne odgovara onima koji na uvozu lepo žive", pa im se i zakoni prilagođavaju. On je naveo primer "14. oktobra" koji sada ima šansu za pokretanje proizvodnje, jer su za otklanjane posledica od popava upravio potrebni bageri i druga radna vozila, koja to preduzeće proizvodi, ali se umesto toga, najavljuje uvoz. Nestorović je podsetio da su pokušali da reše status svojih preduzeća sa prethodnim ministrom, ali se on bavio "ličnim kartma", pa je vreme izgubljeno. Ukoliko propadnu 154 preduzeća u restrukturiranju, 180.000 ljudi će ostati bez posla, a 240.000 bez sredtava za život, upozorio je on. Predsednik SSSS -a metalaca Zoran Vujović je potvrdio da u Srbiji ne postoji nijedno metalsko preduzcehe u restrukturiranju, koje ne može da radi, dodajući da izgleda neko u ovoj zemlji u stvai ne želi da ona rade. Predstavnik UGS "Nezavisnost" Milorad Panović je konstatovao kako se sada najavljuju reforme, pošto su nekada moćne firme uništene uz pomoć pljačkaške i tajkunske privatizacije. - Gromoglasno se najavljuju neka hapšenja, koja onda brzo padaju u zaborav i pomenuti tajkuni postaju najpoželjniji partneri Vlade Srbije, istakao je on.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA