Najnovije

Al Kaida protiv islamskog kalifata u Iraku i Siriji

Al-Kaida u islamskom Magrebu odbacila je proglašenje islamskog kalifata u Iraku i Siriji, navodeći da ima nedostatke koje bi džihadski lideri trebalo da otklone, objavljeno je na blogu SITE intelligence.
Al Kaida. Foto: Frontpagemag.com

Al Kaida. Foto: Frontpagemag.com

Grupa je, u poruci od 4. jula, takođe ponovila vernost lideru cele Al-Kaide Ajmanu al-Zavahiriju čije je liderstvo izgleda dovela u pitanje nedavno proglašena Islamska država, saopštila je monitoring grupa sa sedištem u SAD. Islamska država (IS) bori se u Siriji i Iraku, a 29. juna proglasila je "kalifat", sistem vladavine okončan pre gotovo 100 godina, padom Otomanskog carstva. U audio snimku postavljenom na internetu, Islamska država Iraka i Levanta (ISIL), proglasila je svog vođu Abu Bakra al-Bagdadija "kalifom" i "liderom muslimana gde god se nalazili". "Šura (Savet) Islamske države sastao se da bi razgovarao o kalifatu. Islamska država odlučila je da uspostavi islamski kalifat i imenuje kalifa muslimanske države", rekao je tom prilikom portparol ISIL-a Abu Mohamad al-Adnani.
Pročitajte još: (FOTO) Amrikanci poklonili Ukrajincima pancire koje i pištolj probija!Ukrajinski vojnik u paničnom javljanju: Ostalo nam je 400 ljudi od skoro 800!
Bagdadi je prihvatio dužnost i tako postao lider svih muslimana. "Reči "Irak" i "Levant", uklonjene su iz naziva Islamske države, u zvaničnim dokumentima", dodao je Adnani opisujući kalifat kao "san u srcima svih muslimana" i "nadu svih džihadista". Emir svih verujućih Od smrti proroka Muhameda, kalif je predstavljao "princa" ili "emira svih verujućih". Posle prva četiri kalifa koji su nasledili Muhameda, kalifat je doživeo svoje zlatno doba u vreme dinastije Omajada od 661. do 750. godine, a kasnije pod Abasidima, od 750. do 1517. Ovaj sistem vladavine ukinut je padom Otomanskog carstva 1924. godine. Kalifat je sistem vladavine u kojem je vrhovni vladar zakoniti naslednik Muhameda, ali to nije nasledan položaj, već bi se birao isključivo među najpobožnijim i najobrazovanijim muslimanima. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA