Najnovije

DS i SPS podržali SNS

KRAGUJEVAC - Odbornici opozicionih stranaka iz Kragujevca, predvođenih SNS-om koja je pokrenula inicijativu za smenu lokalne vlasti, zatražiće najverovatnije naredne sedmice održavanje sednice Skupštine grada Kragujevca po hitnom postupku, rekli su danas Tanjugu čelnici tih stranaka.
Srpska napredna stranka (Foto: SNS)

Srpska napredna stranka (Foto: SNS)

Sa druge strane, gradonačelnik Veroljub Stevanović saopštio je da nema ništa protiv te inicijative kragujevačkih naprednjaka i dodao da SNS treba u Skupštini da dokaže da ima većinu, a ne saopštenjima.
Predsednik kragujevačkih naprednjaka Radomir Nikolić u izjavi Tanjugu rekao je da Kragujevac ima brojne probleme koje aktulena vlast ne rešava, a da SNS ima snage i volje da se uhvati u koštac sa tim problemima.
"Nemamo sta da čekamo, čim budemo napravili dogovore sa budućim partnerima odmah ćemo pokrenuti formalnu inicijativu za održavanje sednice Skupštine po hitnom postupku. Očekujem, da to bude, možda, već u toku naredne sedmice", rekao je Nikolić. Naglašavajući "da je Kragujevac gotovo pred bankrotom, da je kriza u gradskim preduzećima tolika da zaposleni izražavaju svoje nazodovolsjtvo štrajkovima, a da aktulena vlast nema ni volje ni želje da bilo šta promeni", Nikolić je rekao da su to glavni razlozi zbog kojih SNS pokreće inicijativu za smenu vlasti. "Razgovaramo sa svim strankama koje imaju učešće u političkom životu grada oko toga kako ćemo preuzeti odgovornost i ono sto je veoma interesantno uopšte se ne raspravlja o raspodeli vlasti, već šta ćemo i u kojoj meri da preduzmemo nakon što preuzmemo odgovornost", rekao je Nikolić. U Socijalističkoj partiji Srbije u Kragujevcu, koja je od 3. decembra prošle godine opoziciona stranka, kažu da će učestvovati u inicijativi SNS za smenu vlasti. "Naravno da će SPS da učestvuje. Sa SNS imamo strateško partnerstvo", rekao je predsednik kragujevačkih socijalista Zoran Prokić i dodao "da dugo traju razgovori i dogovori oko smene gradske vlasti i pravljenju jedne nove većine". Zamenik predsednika kragujevačkih demokrata Vladan Jovanović u izjavi Tanjugu je podsetio da ta stranka godinama unazad kritikuje način na koji gradska vlast vodi grad, posebno, javne finansije. "Naravno da ćemo i u ovom trenutku, obzirom da se grad nalazi u dramatičnoj situaciji, pokušati da na krajnje racionalan način odreagujemo i iznesemo ponovo naše statove i da na organima stranke donesemo odluku za koju smatramo da je najbolja za grad i funkcionisanje lokalne samouprave", rekao je Jovanović. On je dodao i "da konkretnih pregovora o smeni vlasti nije bilo, ali da postoji kontitinuirana komunikacija sa svima koji vode stranke u Kragujevcu, a najviše sa SNS". U kragujevačkoj skupštini u opoziciji su SNS sa 19 odbornika, SPS sa šest, DS ima 10, što je ukupno 35 odbornika i što predstavlja više od jedne trećine koliko je potrebno da se zatraži sednica skupštine po hitnom postupku.
Kada zahtev bude zvanično predat, predsednik skupštine ima rok od 15 dana da odgovori na taj zahtev.
Kragujevačka Skupština ima ukupno 87 odbornika, a da li će i ko da se priključi inicijativi SNS pokazaće vreme. Vlast u gradu ima URS sa 24 odbornika, uz podršku D S S koji ima pet odborničkih mandata, kao i LDP i SPO sa šest odbornika. Podršku im daje i 11 odbornika koji su nedavno izašli iz URS-a i formirali novu odborničku grupu "Pokret za naš grad Nebojša Zdravković", koji je i zamenik gradonačelnika i do nedavno prvi čovek G17 plus u Kragujevcu. U skupštini Kragujevca ima i šest samostalnih odbornika - po dva iz JS i PUPS, koji podržavaju Veroljuba Stevanovića, kao i dva nezavisna odbornika. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA