Najnovije

Protest sindikata okončan bez incidenata

Zahtevom dva reprezentativna sindikata poslanicima u srpskom parlamentu da vrate vladine predloge izmena zakona o radu i PIO iz skupštinske procedure, završen je jednoiposatni protest predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost".
Završen protest (Foto:sindikat.rs)

Završen protest (Foto:sindikat.rs)

Lideri dva sindikata LJubisav Orbović i Branislav Čanak najavili su nove vidove sindikalne borbe za neusvajanje dva prva reformska zakona u Srbiji, a novi protesti su najavljeni za ponedeljak, 21. jul, prenosi Tanjug. Orbović je pozvao poslanike u srpskom parlamentu da vrate predlog izmena u ponovnu proceduru. Orbović je rekao da je zakon loš, a da je u parlament dospeo takav kakav je, jer ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin "nije umeo da pregovara, već je slušao poslodavce, Američku komoru i strane investitore". "To je dobar zakon za njih, daje im ekstraprofit, a uzima iz džepa svakog radnika kako bi se oni bogatili", naveo je Orbović obraćajući se učesnicima sindikalnog protesta ispred Doma Narodne skupštine. Prema njegovim rečima, sindikat je za reforme, ali ne "preko leđa" zaposlenih i radnika. On je naveo da je i za privatizaciju od dvehiljaditih govoreno da su reforme, a da su fabrike završile u starom gvožđu, a zaposleni ostali bez radnog mesta. Naglasio je da je jasno da se u ovoj zemlji smena vlasti vrši putem izbora, ali to ne znači da vlast koja je izabrana od naroda sme da taj narod ignoriše i bude protiv njega.
Da li ste videli:Ministarstvo finansija: Građani pomozite!
"Nemaju prava da uništavaju svoj narod", rekao je Orbović napomenuvši da ovaj protest pokazuje da sindikati nisu podeljeni, te da uz dva reprezentativna sindikata – SSSS i "Nezavisnost" – učestvuju i predstavnici Ujedinjenih sindikata Srbije "Sloga" i Konferederacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kao i rudari. Orbović se osvrnuo i na izmene Zakona o PIO rekavši da on služi da se radnici tretiraju kao robovi i da rade čitav život. "Onaj ko radi za mašinom u rudniku i u zdravstvu zna šta znači raditi do 65. godine", rekao je Orbović i poručio da je lako zakonodavcima na svojim funkcijama da budu do 65. godine. Lideri i članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" protest su započeli šetnjom od Trga Nikole Pašića do Skupštine Srbije. U protestima je učestvovao i Sindikat policije koji je najavio da je za 27. jul zakazan štrajk policajaca, a predsednik tog sindikata Gliša Vidović pozvao je pripadnike policije da podrže protest sindikata zbog usvajanja izmena Zakona o radu. Kako je saopštio MUP, na protestima nije bilo narušavanja javnog reda i mira. MUP procenjuje da na skupu učestvovalo 4.200 građana. Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA