Najnovije

Malinari opet u Vladi

BEOGRAD - Malinari, koji su nezadovoljni otkupnom cenom tog voća, danas će se ponovo sastati sa predstavnicima Vlade Srbije, nakon čega će, kažu, odlučiti o daljim koracima.
Proizvoćači maline i Vladi (Agroekonomija.rs)

Proizvoćači maline i Vladi (Agroekonomija.rs)

- Malinari traže da se otkupna cena u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu izjednači sa cenom na području Mačvanskog i Kolubarskog okruga, gde iznosi od 200 do 230 dinara po kilogramu, izjavio je Tanjugu predsednik udruženja "Vilamet", Dragan Bogdanović. Prema njegovim rečima, trenutna cena maline u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu iznosi od 150 do 180 dinara po kilogramu. Bogdanović je napomenuo da je otkup tog voća, koji je počeo polovinom juna, pri kraju. Malinare je u sredu primio šef kabineta premijera Srbije, a oni su zbog sastanka odustali od ranije najavljenog protesta u Arilju. Kako je Bogdanović rekao, još nije poznato kada će i sa kim danas biti održan sastanak, ali da se nadaju da će se premijer Aleksandar Vučić "pojaviti bar na par minuta". Rešenje problema u otkupu maline koji se u Srbiji ponavljaju svake godine leži u boljoj koordinaciji svih učesnika u lancu, kao i njegovoj modernizaciji i unapređenju efikasnosti, ocenili su stručnjaci u izjavama Tanjugu. Oni smatraju da je problem u izostanku koordinacije tri faktora - proizvođača malina, hladnjačara i izvoznika i države.
Pročitajte još:Vremenska prognoza za petak 18. julNASA prihvatila četiri izuma srpskog naučnika!
Proizvođači dodaju da moraju da se edukuju za organsku proizvodnju maline, koja je izuzetno tražena na svetskom tržištu, a neophodno je izvršiti licenciranje izvoznika kao što je to slučaj sa klanicama. "Igra" u vreme otkupa, upozoravaju, stalno će se ponavljati, kao i pritisak malinara na državu i kreatore ekonomske politike, a takva situacija može ugroziti našu izvoznu poziciju na stranim tržištima. Ističu da treba prekinuti ovu praksu i raditi na osavremenjavanju celog lanca, od proizvodnje, otkupa, prerade do plasmana na strano tržište i učiniti ga znatno efikasnijim. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA