Najnovije

Pastor: DSS i LSV su isti!

BEOGRAD - Predsednik SVM Ištvan Pastor izjavio je danas da su DSS i LSV svojim saopštenjima potvrdile da dele zajedničko mišljenje o vojvođanskim Mađarima i da bi im najradije rekli "šta da misle Mađari i kako da se osećaju u zajedničkoj domovini - u Srbiji koja teži ka Evropi".
Ištvan Pastor (Foto: JuTjub)

Ištvan Pastor (Foto: JuTjub)

"A to je samo šlag na torti što LSV stavlja SVM na mesto Pokreta mađarske nade, otvorenog sledbenika Jobika, s time uvredivši većinu vojvođanskih Mađara, koji se protive svakom vidu ekstremizma", naveo je Pastor u saopštenju. Kaže i da je poslednja medijska izjava DSS i LSV, u vezi sa njim, "izrazito približio ove dve stranke". "Nije mi običaj da se bavim onima koji žele skupljati političke poene preko samovoljnog (krivog) tumačenja mojih iskaza, ali ova poslednja izjava toliko grubo krši političku korektnost, odbija potrebu za zadržavanjem šanse za dijalog, da moram ispraviti rečenice ove dve stranke koje prividno mene napadaju, ali su uvredljive za celu zajednicu vojvođanskih Mađara", navodi Pastor. Ističe da je prilikom manifestacije Vojvođanskog slobodnog univerziteta bio učesnik skupa na temu "Mađarska nacionalna politika i političko zastupanje vojvođanskih Mađara" i da je tada kazao da je pravo čudo što je vojvođanska mađarska zajednica opstala, pošto se, analizirajući događaje proteklih 95 godina, "može konstatovati da 70 godina niko nije mario za Mađare u Južnim krajevima". "Zaista sam govorio o Mađarima u Južnim krajevima, ali ko je svestan istorijsko-geografskog konteksta u mom govoru pomenutih regiona i država, taj tačno zna da u svom rečniku nisam zamenio drugim izrazom naziv vojvođanskih Mađara. Izjave purparle stranaka neću kvalifikovati, to su već sami učinili: DCC je ponovo pokrenuo pitanje kolektivne krivice, a Liga kvalifikuje, etiketira i propisuje ko razume Vojvodinu", poručuje Pastor. Inače, LSV je juče zatražila od Pastora i potpredšednika DSS Borka Ilića da se izvine građanima Vojvodine zbog izjava o opstanku mađarske zajednice u Srbiji ukazujući da u Vojvodini nema mesta ekstremistima i ekstremizmu.
Pastorova izjava da je "pravo čudo da je mađarska zajednica opstala", jer "niko 70 godina nije mario za Mađare u Južnim krajevima", je opasna ne samo zato što je nestinita, nego i zato što aktuelni predsednik pokrajinskog parlamenta i koalicioni partner u republičkoj vlasti Vojvodinu vidi kao Južni kraj, smatraju u LSV-u.
Iz te stranke tvrde i da je odgovor potpredsednika DSS da je zaista pravo čudo što su vojvođanski Mađari opstali i to u državi i među narodom koji im je oprostio zaleđeni Dunav i Tisu, Šarvar i Nađkanjižu, odnosno podsećanje na to šta je država omogućila mađarskoj zajednici, takođe opasan i da pokazuje zašto je ta stranka zanemarljiva i na ivici cenzusa u Vojvodini.
Pročitajte još:Krasić: Posle 12 godina jasno je da su prave reči „teror i tortura“
"Žalosno je i zastrašujuće da dve stranke i njihovi funkcioneri i misle, a kamoli izlaze u javnost sa takvim stavovima i pozivamo i jedne i druge ne samo da odmah prestanu, nego i da se odmah izvine građanima Vojvodine", navedeno je u saopštenju LSV. Ilić je naveo da je pre 95 godina bio jednak broj Srba i Mađara sa obe strane granice, a da su danas Srbi u Mađarskoj "na nivou statističke greške". Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA