Najnovije

SLIKA SRBIJE: Duplo više Srba traži azil u Nemačkoj!

BERLIN - Građani Srbije su u prvoj polovini ove godine ukupno podneli 9.361 zahtev za azil u Nemačkoj, što je skoro duplo više nego u istom vremenskom periodu lane, kada je podneto 4. 418 zahteva, saopštilo je danas savezno Ministarstvo za unutrašnje poslove Nemačke.
Nemačka - obećana zemlja

Nemačka - obećana zemlja

Na osnovu podataka Savezne službe za migracije i izbeglice, Srbija se tako po broju ukupno podnetih zahteva za azil u prvoj polovini ove godine našla na drugom mestu, iza Sirije, odakle je stiglo 12.888 zahteva. U ukupnom broju zahteva za azil koji su podneli građani Srbije u prvoj polovini godine, statistika pokazuje da je bilo 6.278 osoba koje su po prvi put podnele zahtev i 3.083 onih, koji su ponovili svoju molbu.
U junu mesecu ove godine građani sa pasošem Srbije podneli su 1.527 zahteva za azil, dok je u maju bilo 1.169, a u aprilu ove godine 1.256 zahteva za azil.
Kada je reč o zemljama regiona, na petom mestu po ukupnom broju podnetih zahteva u prvoj polovini ove godine je Albanija, na šestom Makedonija i sedmom Bosna i Hercegovina, pokazuju statistički podaci nadležnih nemackcih institucija. "Mi moramo povući ispravne poteze, kako bi stopirali priliv osoba iz zemalja zapadnog Balkana, kojima zaštita nije potrebna i onda mogli da ponudimo pomoć, onima kojima je to zaista potrebno", rekao je danas nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, saopštilo je njegovo ministarstvo.
Pročitajte još:Fejsbuk pretvaraju u onlajn prodavnicu – novo dugme „Buy“!
"Broj zahteva za azil iz sve tri balkanske zemlje ponovo je porastao u junu. Taj razvoj situacije zahteva naše delovanje", rekao je ministar i izrazio nadu da će se posle letnje pauze zaključiti zakonski postupak u vezi sa zakonom o zemaljama sigurnog porekla. De Mezijer, koji je pre nekoliko dana boravio u Srbiji, porucio je da je Srbija označena kao zemlja sigurnog porekla i da nema nikakvog smisla da bilo ko pokušava da traži azil u Nemackoj.
"Građanima Srbije poručujem: Nemojte to ni da pokušavate, bićete vraćeni", rekao je De Mezijer na zajednickoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i francuskim ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom pre nekoliko dana u Beogradu.
"Ko želi u EU jeste zemlja sigurnog porekla, što znaci da nema azila", rekao je nemacki ministar, dodavši da će biti pokrenuta i informativna kampanja kako bi se ljudima objasnilo da nema smisla ni razloga tražiti azil u Nemackoj. U Nemačkoj je u prvoj polovini godine podneto ukupno 77.109 zahteva za azil, što je za čak 60 odsto više nego u istom periodu lane, a de Mezijer upozorio da Savezna služba za migracije i izbeglice preduzima velike napore da bi održala korak sa rastućim brojem zahteva za azil u Nemačkoj. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA