Najnovije

Pilot se osetio nesigurno, pa skrenuo ka ratnoj zoni?!

Pilot malezijskog aviona "boing 777" na letu MH17 iz Amsterdama do Kuala Lumpura saopštio je putem radio veze da se "osetio nesigurno" u vezi sa maršrutom iznad Ukrajine.
Skrenuo sa putanje na sever (foto Jutjub)

Skrenuo sa putanje na sever (foto Jutjub)

Prema proceni eksperata, on je tada napravio tragičnu odluku i skrenuo avion u smeru teritorije koju drže proruski separatisti na istoku te države koji su u letelici videli ukrajinski vojni transportni avion. Doktor Igor Sutjagin, saradnik za Ruske studije na britanskom institutu RUSI (Rojal Junajtid Servisis Institušn), kazao je za "Dejli mejl" da veruje da su pobunjenici iz trećeg okruga Toreza, grada na istoku Ukrajine, oborili malezijski avion koristeći raketni sistem "buk". On je naveo da je ta informacija procurila iz izvora koji nije želeo da imenuje i koji tvrdi da je pilot aviona samoinicijativno promenio putanju letelice. - Nije uopšte znao da će pobunjenici za njegov avion pomisliti da je ukrajinska vladina letelica koja donosi nove zalihe vojsci - tvrdi Sutjagin. NJegova teorija slaže se sa podacima sa sajta flightware.com koji prati civilni vazduhoplovni saobraćaj. Taj sajt navodi da je let MH17 odstupio za oko 200 kilometara severno od putanje koju je „boing 777“ malezijske aviokompanije koristio ranije, tako da se avion našao tačno iznad ratne zone Donjeckog regiona. Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je maršruta aviona i mesto na koje je pao potpadaju pod zonu delovanja dve ukrajinske protivazdušne odbrane.
Pročitajte još: Duringo: Buk može da obori cilj i na 12.000 metara
Tviteraš Vangelis Karmiros napisao je, pozivajući se takođe na mapu putanje leta MH17 sa ovog sajta, da su malezijski avion i ukrajinski transportni "iljušin 76" odavali na radaru isti signal. - Dva aviona su se približila jedan drugom. Oni (pobunjenici) pokušali su da obore avion koji je nosio obnovu zaliha za brigadu. Verovali su da pucaju na vojni avion, ali su greškom oborili civilnu letelicu - napisao je Karmiros. Nakon tragedije, brojne avio-kompanije su proglasile Ukrajinu zonom u koju neće leteti, ali se sve do juče ruta preko Donjeckog regiona smatrala sigurnom za civilnu avijaciju. Prošle nedelje Ukrajina je zatvorila vazdušni prostor na istoku za civilni saobraćaj do visine 7.900 metara, ali je MH17 leteo na 10.600 metara. Proruske snage koriste relativno jednostavne rakete poput rakete zemlja-vazduh dometa 3.500 metara za ciljeve u vazduhu, zbog čega su očigledno avio-kompanije i ukrajinska kontrola civilne avijacije dozvoljavale avionima na velikim visinama letove iznad zabranjene zone. - "Malezija erlajns' je koristio ovu rutu godinama i uvek je bila sigurna. Čak 15 od 16 azijsko-pacifičkih avio-kompanija, a i neke iz Evrope lete tom trasom - rekao je malezijski ministar saobraćaja Liov Tijong Lai na konferenciji za štampu dodavši da "nije bilo instrukcija u poslednji čas da se promeni putanja leta". Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA