Najnovije

Lečić: Gorak ukus Nušićeve pobede

Sputavan je bivao i neshvaćen, kao i svi naši reformatori, kaže glumac koji je u ponedeljak otvorio Filmski festival u Sopotu tumačeći lik komediografa.
Foto: naxi.rs

Foto: naxi.rs

- Filmski festival u Sopotu je dragocen jer je podrška domaćem filmu, koji je poseban, tako važan segment naše kulture - kaže Branislav Lečić. Lečić dodaje da je važna svaka podrška domaćoj kinematografiji, a govoreći o njenom položaju i karakteristikama kaže: - Naš film je gledan i u regionu i šire, vrlo praćen, neretko nagrađivan... Dakle, oni koji su stvaraoci rade dobro. Nema sistemski rešenu ozbiljnu podršku, dakle nije prepoznato da on promoviše jezik, stvaralački potencijal, zemlju, identitet... Film je, kultura uopšte, legitimacija date sredine, društva države. Na sceni Zvezdara teatra u predstavi „Rođendan gospodina Nušića“ Duška Kovačevića, rađenoj povodom 150 godina od rođenja velikog komediografa, Lečić je tumačio naslovnu rolu. I upravo kao Nušić obeležio je i otvaranje Sofesta, manifestacije koja, između ostalog, vodi računa o obeležavanju jubileja, te je tim povodom upriličen i prateći program „Nušić na filmu“. Pričajući o našem velikom komediografu, Branislav Lečić, između ostalog, kaže: - Ako pogledate predstavu Zvezdara teatra ili se pozabavite Nušićevom biografijom, videćete da je njegova sudbina kao i većine (naših) reformatora. Ukratko, nema proroka u svom selu. Sputavan je bivao, neshvaćen... Čovek čiji je lični život bio obeležen najvećom mogućom tragedijom, gubitkom deteta. NJegov je sin poginuo u Prvom svetskom ratu. Međutim, uprkos otporima, problemima koje je imao u sredini u kojoj je živeo, bio je od onih duhom najjačih, koji ipak pobede. Naravno, ta pobeda ima i te kako gorak ukus. Ono što je kod njega fascinantno jeste to kako je umeo i sebi i drugima da olakša stvari - smejući se. Beskompromisni su i opori njegovi uvidi u naše mane i slabosti, smeh je neodoljiv, a što je najuzbudljivije, on je voleo čoveka, voleo je ljude. Kritikovao jeste, i to vrlo oštro, ali mrzeo nije. Naprotiv! A otvaranje Sofesta zavređuje nušićevski govor, svojevrsni kulturni testament o našim (ne)prilikama i nebrizi za opstanak kulture. I, što bi Nušić rekao, neću ništa čitati, neću ništa reći, dosta sam se ja naslušao i nagledao... pustiću samo da me slušaju i gledaju.
Bez plana za kulturu Govoreći o kulturi šire gledano, Lečić ističe da nema strateškog plana. Kao ministar je, veli, svojevremeno krenuo s tim: - Strateški plan još nije ni koncipiran, a kamoli primenjen. Uz nedostatak novca kad je kultura u pitanju, na delu imamo i nedostatak brige, plana, odnosno svesti o tome šta ona jeste, šta znači.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA