Najnovije

Evo zašto Vašington ne voli sankcije uvedene Moskvi...

MOSKVA - Epopeja sa sankcijama protiv Rusije dostigla je vrhunac. Izgleda da je uporna želja Vašingtona da optuži Rusiju za katastrofu malejzijskog aviona povezana sa time što Vašington oseća: ako danas ne natera EU da uvede sankcije, kasnije će to biti mnogo teže, piše Glas Rusije.
USD (Foto: thephotographer4you.com)

USD (Foto: thephotographer4you.com)

Istraga udesa aviona još nije ni počela, a predstavnik SAD u UN Samanta Pauer već uvereno izjavljuje da je avion oboren raketom, koju su lansirali istočnoukrajinski ustanici tobože s blagoslovom Rusije. Odakle je ta užurbanost? Prvo, to je pokušaj ekonomske izolacije Rusije u pozadini rasta nezadovoljstva izolacijom drugih zemalja, koje su u nemilosti Vašingtona - recimo, Irana i Kube. Drugo, navika Vašingtona iz bilo kojih razloga primenjivati sankcije iritira preduzimljive ljude, profesionalce. Sve je teže shvatiti, šta se s Rusijom sme, a šta ne sme. Naprimer, američki naftaši iz kompanije Exxon-Mobile ne razumeju kako da postupe, ako s njihovim davnašnjim partnerom Rosnaftom oni kao da mogu da sarađuju, dok s rukovodiocem te kompanije Igorom Sečinim ne mogu.
Predstavnik britanskog lista Gardien DŽonatan Stil podseća na nedavni izveštaj nedržavne organizacije u SAD-ama – Nacionalnog američko-iranskog saveta. Tamo su izračunali koliko su novca SAD izgubile od sankcija protiv Teherana. Ispalo je da su gubici ogromni.
Što se tiče Rusije, situacija je drugačija. Tokom 25 godina posle perestrojke mnoga preduzeća EU su se navikla da tretiraju Ruse kao partnere. I neki Amerikanci su se navikli na to isto. Naprimer, američka vojna lica su nezadovoljna zbog eventualnog ukidanja ugovora od 500 miliona dolara za isporuke ruskih helikoptera marke MI za njihove jedinice u Avganistanu. Zašto? Ruski helikopteri su kao stvoreni za borbe u planinama, te idealno odgovaraju avganistanskim uslovima, za razliku od ravničarskih američkih helikoptera tipa Apach. Radi čega je potrebno gubiti takvo oružje? Do sada, američke sankcije nisu demokratizovale nijednu zemlju – ni Kubu, ni Iran, ni Irak. Osim toga,ovo nisu `80-e godine. Rusija i Kina su mlade ekonomije u porastu, koje su našle svoje mesto u svetskoj podeli rada, koja je nekada bila ograničena zapadnom, američko-zapadnoevropskom civilizacijom. SAD u toj podeli rada sve više igraju ulogu lihvara, koji daje novac na zajam uz kamate, a sam ništa ne proizvodi. Upravo ovu situaciju naglašava u svom intervjuu našoj radiostanici Pol Krejg Roberts, bivši sekretar državne blagajne SAD pri predsedniku Ronaldu Reganu, navodi Glas Rusije.
Pročitajte još:Keri: Moskva je dala raketni sistem separatistima!PRIVATIZACIJA: Hoće li Putin i Gasprom odvesti Zvezdu u vrh Evrope?Gugl budži „Hrom“ zbog Mikrosofta...
Naprimer, poslednje sankcije prema ruskim odbrambenim i energetskim kompanijama ustvari se primenjuju prema američkim bankama, koje su sve do poslednjeg vremena kreditirale ruske kompanije. Međutim, Rusi ne moraju da uzimaju kredite kod Amerikanaca, uvek sam smatrao strateškom greškom Rusije uključivanje u američki finansijski sistem! Ako je Rusima potreban novac, oni mogu da se obrate Evropljanima ili Kini. U Kini ima mnogo više pristupačnih kredita nego u Vašingtonu, piše Glas Rusije. Inače, za EU to je nerešiv zadatak – kako da kazne Rusiju, a da ne plate ništa. Naprimer, danas se usvaja odluka o kažnjavanju svih kompanija, koje potkopavaju suverenitet Ukrajine. Kako da se to shvati? Kompanija, koja isporučuje Ukrajini gas, bez kojeg ona ne može da živi, - ta kompanija potkopava suverenitet Kijeva ili obrnuto, učvršćuje? Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA