Najnovije

MATIJEVIĆ PRODAJE INDUSTRIJU MESA: Kupuje PKB?!

Ne bi li se dokopao najvećeg srpskog poljopivrednog kombinata, Matijević je spreman da proda i svoju industriju mesa.

Matijević želi PKB po svaku cenu (Ilustracija: Pravda)

Kada bi od nemačkog Tenisa dobio 100 miliona evra za moju industriju mesa, odmah bih kupio Poljoprivrednu korporaciju Beograd, izjavio je Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević. Najveći proizvođač mesa u Evropi Tenis ozbiljno je zainteresovan da od ovog novosadskog biznismena kupi sve klanice i mesare. Tim povodom vlasnik ove nemačke kompanije Klemens Tenis posetio je Matijevićevu fabriku pre oko mesec dana, a ishod bi, prema očekivanjima prodavca, mogao da bude pozitivan.
- Tenis je vrlo raspoložen da kupi Industriju mesa Matijević, a ja sam zainteresovan da je prodam. Sve opcije su u igri, može se desiti da im prodam i većinski udeo od 51 odsto, ali i manjinski od 49 odsto kapitala kompanije. Ne bojim se ni jedne ni druge mogućnosti, jer naša industrija mesa odlično radi - rekao je Matijević. On kaže da ima nameru da se povuče iz proizvodnje i prodaje mesa, ali ne i da izađe iz poljoprivrednog biznisa. Naprotiv, želi da proširi svoje carstvo od ukupno 33.000 hektara koliko trenutno obrađuje. Prema njegovim rečima, Industrija mesa Matijević vredi između 200 i 250 miliona evra, a stotinak miliona evra koliko bi mogao da dobije ukoliko Tenisu proda polovinu kompanije "taman bi bila dovoljna za kupovinu PKB-a".
- Sigurno ću nastaviti da se bavim poljoprivredom. U vlasništvu imamo 23.000 hektara zemlje, a obrađujemo i 10.000 hektara u zakupu. Kupovinom PKB-a dobio bih dodatnih 17.000 hektara. Nastavio bih i sa hotelijerstvom i radom sa nekretninama - otkrio je svoje namere Matijević. Prema nezvaničnim saznanjima, menadžeri nemačke kompanije nedavno su posetili još nekoliko mesnih industrija u Srbiji, između ostalih Neoplantu i Juhor. U Neoplanti su potvrdili da su ih posetili Tenisovi ljudi i da su "razmatrani isključivo aspekti eventualne buduće saradnje". Nemački Tenis jedan je od najvećih proizvođača svinja u Evropi. Godišnje uzgoji oko 17 miliona svinja i oko 400.000 goveda, a kompanija ima obrt veći od pet milijardi evra godišnje. Kompanija je u Beogradu sa Vladom potpisala Memorandum o razumevanju koji predviđa uzgoj tri miliona tovnih svinja godišnje u Srbiji i proizvodnju na 20 farmi.

A šta s PKB-om?

Iako je Skupština grada Beograda, nakon zahteva same kompanije koja je uspešno konsolidovala svoje poslovanje, nedavno obustavila privatizaciju PKB-a, Ministarstvo privrede je nakon toga najavilo novu mogućnost prodaje koja bi podrazumevala ili strateško partnerstvo ili spuštanje cene na 30 odsto od vrednosti kapitala.
Tako bi PKB vredeo oko 100 miliona evra. Ministar privrede Željko Sertić rekao je nedavno da će detalji biti poznati krajem maja. Izvor: Blic/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA