Najnovije

Igre Kijeva i SAD oko istrage malezijskog aviona

MOSKVA - Savet bezbednosti UN poziva da se pozovu na odgovornost krivci za katastrofu malezijskog aviona iznad Ukrajine, podvlači se u usvojenoj rezoluciji. Ipak Kijev ne žuri da započne istragu. Da li će postojati pravne posledice po Ukrajinu, odgovornu za nesreću, ili će Zapad ponovo zažmuriti pred dejstvima aktuelnih ukrajinskih vlasti?
Lažni snimak transporta BUK sistema - adresa na bilbordu raskrinkala Kijev

Lažni snimak transporta BUK sistema - adresa na bilbordu raskrinkala Kijev

Ruski MIP je zadovoljan juče usvojenom rezolucijom SB UN. Ministarstvo je istaklo da takav događaj kao što je pad putničkog aviona, treba da istraži ugledan međunarodni organ – Međunarodna organizacija civilne avijacije IKAO. A kijevske vlasti su dužne da osiguraju bezbednost eksperata, prekinuvši bojeva dejstva u regionu katastrofe. Donjecki ustanici su osmah posle nesreće izjavili da uvode primirje u zoni od 40 kilometara oko mesta pada Boinga-777. Ukrajinski predsednik Porošenko takođe je obećao da će prekinuti borbena dejstva. Istina, nešto kasnije američki lider Baraka Obama je rekao da takozvana „antiteroristička operacija“ ne smeta radu eksperata – i ukrajinske oružane snage su odmah raketirane mesto Šahtjorsk u susedstvu sa mestom tregedije. Međunarodni eksperti sede u Harkovu i Donjecku: u njihove obaveze ne ulazi istraga pod bombama. A u obaveze kijevskih vlasti ulazi zatvaranje neba nad teritorijom gde se vode vojna dejstva, podvlači predsednik komisije za civilnu avijaciju Društvenog saveta Rostransnadzora, zaslužni pilot SSSR Oleg Smirnov. Zašto Ukrajina kao država članica IKAO, grubo je prekršila postojeća pravila? U dokumentima IKAO stoji da su države dužne da prekinu letove iznad teritorije gde se vode vojna dejstva. To je i početak ove katastrofe. Ali ni jedan signal od strane Ukrajine, SAD ili Evrope tim povodom za sada nije stigao. Naredna činjenica: zašto je ovom avionu komandom sa zemlje bio promenjen ešalon leta sa 35 do 32 hiljada fita? Između ostalog, postoje podaci da su prvu izmenu maršrute malezijskog aviona uneli aviodispečeri Poljske – a dalje su se već uključile ukrajinske kolege. A činjenicu da čak istraga katastrofe do danas nije započela, eksperti nazivaju neviđenim slučajem u svetskoj praksi: obično ona počinje istog dana. Mada potpunu odgovornost za poštovanje svih formalnosti snosi zemlja u čijem se vazdušnom prostoru desio incident. Ipak današnji Kijev je na odgovornost u bilo kom njenom vidu sasvim zaboravio. Čak državnu komisiju za istragu tregedije – kao što je to uobičajeno u svim civilizovanim zemljama – Kijev ne žuri da formira. To se može objasniti samo time da se ukrajinske vlasti nadaju da će nekako zametnuti tragove, smatra načelnik ruskog letačko-probnog centra Ruben Jesajan. Postoji informacija da je snimak razgovora pilota sa ukrajinskim dispečerom oduzea Služba bezbednosti Ukrajine. Mada trebalo je formirati državnu komisiju odmah i predstaviti prva dokumenta – o čemu je razgovarao pilot sa zemljom. To što su delovi razbacani na 15-20 kilometara govori o tome da se desilo razaranje konstrukcije u vazduhu. Ako se dešava otkazivanje tehnike, posada se trudi da sačuva avion, živote ljudi – i obavezno uspostavlja vezu. Ali eksplozija u vazduhu, kada se momentalno ruši kostrukcija, nije dozvolila posadi da saopšti bilo šta zemlji.
Pročitajte još:VAŠINGTON PRIZNAO: Nemamo dokaze protiv Moskve za obaranje aviona
Bez obzira na to što sve zapadne države u isti glas izjavljuju da je neophodno objektivno istražiti tragediju, teško da ćemo to dočekati. U čitavoj priči jasno se vidi scenario još jedne informacione provokacije – iza koje stoje pre svega SAD, piše Glas Rusije. Vladimir Putin na zasedanju SB UN pozvao je Kijev da poštuje bar elementarne norme pristojnosti i da prekine vatru. Što se tiče zapadnih pokrovitelja kijevskih rukovodilaca, njihovo shvatanje demokratije predsednik je kritikovao. Prema Putinovim rečima, pojedine države koriste mehanizme konkurentne borbe na međunarodnoj sceni. Radi toga se koriste mogućnosti specijalnih službi, koriste se savremene informaciono-komunikacione tehnologije, kanali zavisnih „džepnih“ organizacija. Moskva će sa svoje strane adekvatno reagovati na ove pretnje. I rešavati probleme koji sadrže potencijalne rizike za jedinstvo Rusije i njenog društva. Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA