Najnovije

Niko neće zaustaviti francuske brodove na putu ka Rusiji...

PARIZ - Pariz se našao u nezgodnom položaju zbog ugovora o prodaji dva nosača helikoptera Rusiji, u trenutku kada Zapad planira da pooštri sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize, ocenjuje francuski dnevnik "Mond".
Ajfelova kula (Foto: Lonely Planet)

Ajfelova kula (Foto: Lonely Planet)

Britanska agencija Rojters istovremeno primećuje da je odluka predsednika Fransoa Olanda da se odupre pritiscima Londona i Vašingtona dočekana sa aplauzom u francuskoj. Podsetivši da je Oland odlučio da prvi nosač tipa "mistral" bude isporučen, u skladu sa ugovorom, do kraja 2014. godine, "Mond" ističe da je predsednik isporuku drugog uslovio ponašanjem Rusije u ukrajinskoj krizi. Ugovor, potpisan u junu 2011. godine i vredan 1,2 milijarde evra, predviđa proizvodnju i prodaju dva nosača helikoptera Rusiji - "Vladivostoka" i "Sevastopolja", kao i transfer tehnologije vredan oko 220 miliona evra i obuku ruske posade. To je prvi put da neka članica NATO snabdeva Rusiju vojnom opremom, primetio je Rojters. Prvi brod izgrađen je prošle godine, a početkom marta isproban na moru, posle čega je počela obuka oko 400 ruskih mornara, koji bi trebalo da od juna do kraja septembra budu smešteni u francuskoj luci Sen-Nazer. Drugo plovilo treba da bude isporučeno do kraja 2016. godine. Pošto su sankcije Rusiji u međuvremenu usvojene, isporuka ratnih brodova francuske proizvodnje Rusiji nije dobro primljena među saveznicima Pariza, piše "Mond". Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da je takav potez "nezamisliv", a američki predsednik Barak Obama izrazio je zabrinutost, dok je njegov kabinet precizirao da se Vašington protivi isporuci brodova. Pariski dnevnik objašnjava da Moskva želi te brodove, kakve dosad nije imala, jer oni za Putina predstavljaju "važan vojni adut" pošto su polivanentni i mogu da obavljaju više funkcija - komandnu, transportnu i bolničku, a raspolažu i opremom visoke tehnologije, što posebno brine NATO.
Pročitajte još:A KRITIKUJU FRANCUZE: Britanci nastavljaju da prodaju oružje Rusiji!
Francuskoj je, s druge strane, stalo do ugovora koji je omogućio otvaranje 1.000 radnih mesta za naredne četiri godine, koja bi, u slučaju otkazivanja druge isporuke, najverovatnije bila ukinuta. "Pored toga, postoji i ozbiljan finansijski rizik. Neisporučivanje prvog broda primoralo bi francusku da plati Rusiji milijardu evra odštete, kao što je rekao Oland, koji je stoga izabrao da uprkos svemu isporuči prvo plovilo, dok je isporuku drugog broda uslovio stavom Rusije prema ukrajinskoj krizi", piše u tekstu. Rojters ocenjuje da odluka Olanda se ne pokori Londonu i Vašingtonu izazvala aplauz u francuskoj. "Oland nije ustuknuo. On će isporučiti prvi brod uprkos činjenici da je od njega traženo da to ne učini", izjavio je juče Žan-Kristof Kambadelis, čelnik Olandove vladajuće Socijalističke partije. "To je lažna debata koju vode dvolični ljudi... Imajući u vidu koliko je ruskih oligarha našlo utočište u Londonu, Dejvid Kameron bi trebalo da počne čišćenje od sopstvenog dvorišta", dodao je Kambadelis. Gzavije Bertran, bivši ministar u vladi predsednika Nikole Sarkozija i visoki funkcioner opozicione partije Unija za narodni pokret, izjavio je da francuzi "ne treba da skaču samo zato što im Amerikanci kažu da skoče". "francuska reč i potpis moraju da se poštuju", poručio je Bertran. Rojters ocenjuje da bi za rejting socijalista u francuskoj, u kojoj privreda stagnira, stopa nezaposlenosti dostiže 10 odsto, a Olandova popularnost rekordno nizak nivo, bilo kakva druga odluka osim da se ugovor ispoštuje imala teške posledice. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA