Najnovije

Ovako Rusija uspostavlja kontrolu svemira

MOSKVA - Ruske Snage vazdušno-kosmičke odbrane formiraće u naredne četiri godine na teritoriji cele zemlje mrežu lasersko-optičkih i radio-tehničkih sistema nove generacije za prepoznavanje svemirskih objekata, objavio je njihov komandant general-poručnik Aleksandar Golovko.
(Foto: RIA)

(Foto: RIA)

Po njegovim rečima, puštanje u rad novih sistema omogućiće da se značajno povećaju mogućnosti kontrole svemira, proširi dijapazon kontrolisanih orbita i dva do tri puta smanje minimalne dimenzije detektovanih svemirskih objekata. U Rusiji se do 2018. godine planira razmeštanje više od 10 sistema nove generacije za kontrolu svemirskog prostora. Specijalizovana radio-tehnička, lasersko-optička i optičko-elektronska kopnena sredstva, koja čine ruski sistem za kontrolu svemirskog prostora, trenutno su skoncentrisana u Glavnom centru za osmatranje situacije u svemiru i omogućavaju globalnu kontrolu situacije u svemirskom prostoru oko Zemlje.Ona pomažu da se osujete opasnosti koje dolaze iz svemira, doprinose funkcionisanju ruskih satelita i proceni opasnosti vezanih za tehnogeno zagađivanje svemirskog prostora.
Pročitajte još: 69 GODINA KASNIJE: Rusi oslobodili poslednjeg nemačkog zatvorenika
Jedan od osnovnih zadataka Glavnog centra za osmatranje situacije u svemiru je vođenje Glavnog kataloga svemirskih objekata, koji je predviđen za dugotrajno čuvanje orbitalnih mernih radarskih, optičkih, radio-tehničkih i specijalnih podataka o veštačkim svemirskim objektima na visinama od 120 do 40 hiljada kilometara. Glavni centar za izviđanje situacije u svemiru radi ažuriranja tog kataloga i sada svakodnevno obradi više od 60 hiljada merenja. Izvor: Fakti  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA