Najnovije

Vučić se sastaje sa premijerom Kine

Premijer Aleksandar Vučić sastaće se tokom septembra s prvim čovekom Vlade Kine Li Kećijangom, piše „Blic“.
Foto: Jutjub

Foto: Jutjub

Posle susreta sa svetskim liderima, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, premijerom Francuske Manuelom Valsom, premijer Srbije od 10. do 12. septembra biće u poseti Kini. Precizna agenda posete tek treba da se utvrdi, ali je već sada poznato da srpski premijer u Kinu odlazi zbog investicija i dogovora gde bi sve Peking mogao da ulaže u Srbiji. - Kina je poželjan partner i nema države koja tu ekonomiju u usponu ne bi želela na svojoj strani - kaže za “Blic” profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simić. On dodaje da Kina može da nađe interes u srpskom tržištu iako nije veliko. - Interes bi mogao da bude u dugoročnoj trgovini sa Srbijom, gde bi Kina imala evropsko tržište. Mi nismo tako ogromno tržište da bi Kinezi dolazili po svaku cenu. Međutim, nismo beznačajna zemlja u regionu - ističe Simić.
Ne propustite:Vučić: Niko neće postavljati ultimatume Srbiji dok sam ja premijer
On dodaje da je s druge strane kinesko tržište prostor od kojeg bi Srbija ako bi se iskoristio na pravi način imala ogromnu korist. Govoreći o spoljnoj politici i interesima Srbije, profesor FPN kaže da treba voditi računa o prioritetima. - Cilj Srbije je EU i u meri u kojoj taj put nije ugrožen treba koristiti sve mogućnosti. Treba voditi računa o ravnoteži u odnosu na EU i na to šta se očekuje od nas kao kandidata EU, a saradnja sa državom koja ima tako eksplozivnu ekonomiju poput Kine nije problematična - ističe profesor Simić. On ocenjuje da u domaćoj javnosti često postoji zabrinutost kada je reč o prioritetima spoljne politike. Ali, kako kaže, neophodno je odmeriti koliko je i šta korisno, ali ne treba se zatvarati ni pred jednom zemljom. Kina je dosad u Srbiji bila najviše prisutna u oblasti građevine.
Najznačajnije posete Vučića 4. jun sastanak s predsednikom Austrije Hajncom Fišerom 11. jun kod kancelarke Nemačke Angele Merkel 17. juna šef ruske diplomatije Sergej Lavrov došao u Beograd 3. jul u poseti premijeru Francuske Manuelu Valsu 7. i 8. jul sastanak sa premijerom i predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom i Vladimirom Putinom 13. jul poseta pomoćnice državnog sekretara SAD Viktorije Nuland
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA