Najnovije

STRELKOV: Uplašeni Ukrajinci beže da se predaju ljubaznim ljudima u Rusiji!

KIJEV/DONJCK - Na internetu se pojavilo pismo šefa Službe bezbednosti Ukrajine Valentina Nalivajčenka upućeno predsedniku te zemlje Petru Porošenku o masovnom dezertiranju iz ukrajinske armije.
Izveštaj o dezerterima

Izveštaj o dezerterima

Prema njegovoj proceni, razmere dezerstva ukrajinskih vojnika su takve da dovode u pitanje nastavak takozvane antiterorističke operacije. „U periodu od 14. do 19. jula 2014. godine, registrovan je katastrofalan rast (za 3.473 čoveka, 47 odsto) broja dezertera iz jedinica Oružanih snaga i Nacionalne garde Ukrajine u poređenju sa istim pokazateljima za prethodnu nedelju (1.847 ljudi, 25 odsto). Osim toga, u tom periodu povećao se broj nestalih bez traga (1.344 ljudi, 47 odsto; prošle nedelje – 344 ljudi, 10 odsto)” – navodi se u dokumentu. Nalivajčenko smatra da su uzroci masovnog dezertiranja -povećanje aktivnosti snaga LNR i DNR i veliki gubici u ukrajinskoj armiji. U slučaju očuvanja sadašnje negativne dinamike, 2/3 jedinica armije Ukrajine prestaće da postoji u roku od nedelju dana. Nalivajčenko predlaže da se vojska pomeri na bezbednu teritoriju i da se ofanziva nastavi posle pregrupisavanja. Na dokumentu se vidi paraf Porošenka, koji naređuje nastavak operacije. Sa druge strane, komandant Novorusije Igor Strelkov kaže da ukrajinski vojnici masovno beže u Rusiju. - Opkoljena ukrajinske kaznene trupe se plaše da se predaju našim snagama pa beže u Rusiju gde će ljubazni ljudi da im pomognu - rekao je Strelokov.
Pročitajte još: Spaljivao žive Ruse u Odesi, a onda im se predao da se spase od Strelkova!
Inače, ruski mediji svakodnevno emituju priloge o prebeglim ukrajinskim vojnicima. Dezerteri iz Ukrajine dobijaju u Rusiji hranu i smeštaj, a neki su se čak doborovoljno prijavili da učestvuju u radnim akcijama pomoći stanovništvu u ruskoj Rostovskoj oblasti. Izvor: Pravda, Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA