Najnovije

SAD: Putin kriv za obaranje aviona iznad Ukrajine

VAŠINGTON - Bela kuća je saopštila da je ruski predsednik Vladimir Putin "kriv" za obaranje malezijskog aviona iznad ratne zone u Ukrajini i ponovila da sa EU i G7 radi na uvođenju novih sankcija Moskvi.
Obama i Putin,foto: Fox News

Obama i Putin,foto: Fox News

"Ono što takođe znamo jeste da je avion "Malezija erlajnsa" oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje. Ispaljena je sa zemlje u području koje se nalazi pod kontrolom separatista i gde Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protivavionsko oružje u tom trenutku", izjavio je portparol Bele kuće DŽoš Ernest. "Zato smo mi zaključili da su Vladimir Putin i Rusi krivi za ovu tragediju", dodao je on. Potpredsenik SAD DŽozef Bajden razgovarao je juče sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini, navela je Bela kuća u odvojenom saopštenju koje prenosi Rojters. "Predsednik Porošenko je istakao da će, uprkos raspuštanju vladajuće koalicije u ukrajinskom parlamentu, vlada nastaviti rad na ključnim ekonomskim reformama", saopštila je Bela kuća. "Porošenko je, takođe, obavestio potpredsednika Bajdena da je Rusija nastavila da snabdeva separatiste teškim naoružanjem i opremom i da se na ukrajinske vojnike sve više puca sa ruske strane granice", navela je Bela kuća. Bajden rekao Porošenku i da SAD rade sa EU i G7 na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog "krajnje destabilizujućih i neodgovornih postupaka u Ukrajini".  
Rusija: SAD deli odgovornost za krvoproliće u Ukrajini
 
Sjedinjene Američke Države u potpunosti snose deo krivice za krvoproliće u Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, odbacujući navode da Moskva snabdeva proruske aktiviste oružjem. Odbacujemo neosnovane javne insinuacije poput one da "Moskva snabdeva proruske aktiviste oružjem i ispaljuje rakete na istočnu Ukrajinu" kao "prljavu kampanju", navedeno je u saopštenju. "Nesporno je da je Vašington podržavao antiustavni udar u Kijevu i zatim novouspostavljeni režim gurao ka nasilnom kažnjavanju ruske populacije koja čvrsto zahteva poštovanje svojih legitimnih prava", poručuju iz Moskve. To je, kako se kaže, još jedna potvrda da Vašington u potpunosti deli odgovornost za krvoproliće u Ukrajini, prenosi Itar tas. "Žalimo što SAD nastavljaju sa raspirivanjem tenzija u rusko-američkim odnosima, dok predstavnici Stejt departmenta sa entuzijazmom učestvuju u antiruskoj propagandi", kaže rusko ministarstvo i dodaje da ovo nije prvi put da se tako nešto dešava.
Pročitajte još:Oliver Stoun: Ne širite laži o Putinu i sećajte se koljačine oko male Srbije!
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA