Najnovije

"Američki satelitski snimci su neprofesionalna ludorija"

Satelitski snimci koje je objavio američki Stejt Department, koji navodno dokazuju da je Rusija ispalila rakete na ukrajinske trupe preko granice ne mogu se smatrati dokazima, izjavio je Franc Klintševič, zamenik predsednika Komiteta odbrane ruske državne Dume.
Foto: RIA Novosti

Foto: RIA Novosti

Slike su objavljene uz dokument od četiri strane naslovljen "Dokazi ruskog granatiranja Ukrajine". Četiri snimka datiraju od 21.  do 26. jula. Postavljene su na Tviter od strane američkog ambasadora u Ukrajini, DŽefrija Pjata, u nedelju. - SAD lažu o očiglednim stvarima - rekao je Klintševič za RIA Novosti, a prenosi RT. On je izjavio da ovi satelitski snimci nisu dovoljni da se upire prstom u Rusiju i iznose optužbe o granatiranju Ukrajine. - Američki dijalog je danas potpuno neosnovan - rekao je zamenik i dodao da nije svestan učešća Rusije u ovakvim akcijama. Govoreći o incidentima kada je ukrajinska artiljerija gađala teritoriju Rusije, Klinševič je naveo da nekoliko njegovih kolega podržava ideju preciznih udara na artiljeriju koja se koristi za napade na Rusiju. Vojni ekspert Igor Koročenko doveo je u pitanje takozvane dokaze koje je objavio Pjat i rekao da sumnja u njihovu autentičnost. - Objavljivati ovakve optužbe na Tviter nalogu ambasadora SAD u Ukrajini i koristiti ih kao dokaz ruskog napada na Ukrajinu je ludački i neprofesionalno - kaže Koročenko za Raša Tudej. - Predlažem SAD da pogledaju satelitske snimke sa skorašnjeg brifinga ruskog Ministarstva odbrane. Na njima se vide svi detalji. Na američkim snimcima se ne vidi ništa, čak ni sa lupom. Ovo uopšte nije ozbiljno, ovo je nevešt rad i deo informacione kampanje koja treba da natera zemlje Evrope da pristanu na anti-ruske sankcije - tvrdi Koročenko.
Povezano:(FOTO) Ovo su satelitski dokazi Stejt Deparmenta da Rusija gađa raketama Ukrajinu
Kolumnista i šef Instituta za političku ekonomiju Pol Kreg Roberts složio se da je, u slučaju da su slike zaista došle iz Stejt Departmenta, čitav slučaj izuzetno neprofesionalan i da bi značio da SAD sprovode propagandu o Rusiji putem socijalnih medija. On je naveo i da su SAD "bile očajne da pronađu dokaze za svoje tvrdnje" te da bi u slučaju da su to zaista američki dokazi, uz njih bili angažovani i stručnjaci da objasne šta se tačno vidi na snimcima. Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA