Najnovije

Kanonizacija Stepinca već od jeseni?

Stav SPC o nameri Vatikana da među hrišćanske svece uvrsti zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca predat je šefu vatikanske diplomatije Dominiku Mambertiju.
Foto: Jutarnji.hr

Foto: Jutarnji.hr

Istim povodom šefu Vatikana pismo je uputio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.  Sadržaj patrijarhovog dopisa je nepoznat za razliku od predsednikovog u kojem on apeluje da se "zajedničkom mudrošću ne načini nikakav potez koji bi bilo koga uvredio, pogotovo u vezi sa odnosom prema istoriji, Drugom svetskom ratu i ulozi Alojzija Stepinca u njemu". S druge strane, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić nedavno je rekao da niko i ništa ne može zaustaviti Crkvu na putu ka kanonizaciji Stepinca.  Milan Simčić, katolički sveštenik koji decenijama službuje u Vatikanu, hrvatskim medijima je najavio da će Stepinac biti kanonizovan u oktobru. Papi je, da podsetimo, stav SPC prema liku i delu kardinala Alojzija Stepinca ranije preneo i carigradski patrijarh Vartolomej. Patrijarh Irinej je u nekoliko navrata ove godine izjavljivao da je na delu "pokušaj da se Stepinac prikaže u boljem svetlu nego što je stvarno to bio". On je nedavno rekao da odnosi SPC i Vatikana ovom kanonizacijom "najverovatnije neće biti ugroženi, ali da će to baciti senku na Rimokatoličku crkvu".
Paveliću na usluzi Stepinac je odmah po ulasku Nemaca u Zagreb, 10. aprila 1941. podržao osnivanje Nezavisne Države Hrvatske, pružao podršku Anti Paveliću i ustaškom režimu. U Stepinčevom sedištu u Kaptolu posle Drugog svetskog rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato opljačkano od Srba i Jevreja.
Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA