Najnovije

Ameri raspametili Merkelovu!

SVET - Kupovinom podataka od nemačkog agenta, američka agencija saznala koliko o njenom špijuniranje Angele Merkel zna Bundestag, piše Politika.
Foto: bundeskanzlerin.de

Foto: bundeskanzlerin.de

Hapšenje nemačkog agenta zbog prodavanja tajni američkim službama još jače je zateglo i inače napete odnose između SAD i Nemačke i navelo obično rezervisanu kancelarku Angelu Merkel da juče izjavi kako je novi špijunski skandal u suprotnosti sa onim što ona smatra saradnjom između partnerskih zemalja. Nemački obaveštajac je prošle nedelje uhapšen zbog sumnje da je bio dvostruki agent, odnosno zbog odavanja poverljivih informacija Amerikancima. Kako pišu nemački i prenose svetski mediji, uhapšeni je priznao da je radio za prekookeanske službe, uključujući Nacionalnu bezbednosnu agenciju (NSA) koja je, kako se saznalo prošlog leta, prisluškivala telefon nemačke kancelarke. Merkelova je poručila iz Pekinga, gde se nalazi u službenoj poseti, da su optužbe o kontrašpijunaži veoma ozbiljne i da će, ako se ispostavi da su tačne, to biti „jasna suprotnost onome što ja smatram da je saradnja puna poverenja između agencija i partnera”.
Policija je uhapsila špijuna sumnjajući da je prosleđivao osetljive podatke Rusima. On je, međutim, priznao da je radio za SAD. „Špigl” piše da je u poslednje dve godine presnimio između 200 i 300 dokumenata sa oznakom tajnosti, prebacio ih na svoj disk i potom predao Amerikancima, za šta je dobio 25.000 evra.
Navodno je do NSA došao tako što je napisao mejl američkoj ambasadi u Berlinu. Obaveštajac se više puta sreo sa agentima ove službe koja, kako je otkrio uzbunjivač Edvard Snouden, čita mejlove miliona ljudi širom planete. Ova praksa je veoma rasprostranjena i u Nemačkoj, velikoj saveznici SAD. Bundestag je zato oformio odbor koji preispituje Snoudenove navode u vezi sa nemačkim građanima i zvaničnicima. Agent je priznao da je odao podatke i o radu ovog parlamentarnog tela. Martina Rener, članica pomenutog komiteta, izjavila je za AP da mora da se svako ko je ispitivao Snoudenove navode našao pod budnim okom američkih špijuna, piše Politika. Afera ne samo da dolazi na godišnjicu prvih otkrića Edvarda Snoudena, već pokazuje da je NSA špijunirala telo koje je oformljeno da preispita njeno prvobitno špijuniranje. Zato je nemačko ministarstvo spoljnih poslova prošlog petka, baš na američki praznik Dan nezavisnosti, pozvalo američkog ambasadora na razgovor. Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer zatražio je brzo razjašnjenje situacije, dok je predsednik Joakim Gauk poručio: „Sad je dosta!” Američki „NJujork tajms” ocenjuje da se ovako oštre reči na račun Vašingtona nisu čule iz Berlina od kraja Drugog svetskog rata. „Gardijan” saznaje da su nemački zvaničnici mnogo više ljuti nego što smeju da pokažu, navodi Politika.
Bela kuća nije komentarisala novi razvoj događaja, ali se zato oglasila bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton. Ona je, predstavljajući u Berlinu svoju knjigu „Teški izbori”, diplomatski poručila: „Hajde da otkrijemo činjenice i da potom adekvatno postupimo, ali takođe da budemo pažljivi da ne ugrozimo neophodnu saradnju koja postoji među nama.”
Ona se u intervjuu „Špiglu” ipak izvinila zbog špijuniranja Merkelove. Na pitanje novinara zašto se SAD nisu izvinile zbog prisluškivanja Angele Merkel, Klintonova je odgovorila: „Ja nisam više u vladi, ali žao mi je.” Neposredno pred hapšenje nemačkog špijuna, dva nekadašnja američka agenta NSA svedočila su u odboru Bundestaga. Jedan je potvrdio da NSA ima „totalitarni mentalitet” koji je „najveća pretnja” američkom društvu, a drugi je obelodanio da BND tesno sarađuje sa NSA i da niko ne bi mogao da poveruje u to da nemačke vlasti nisu znale šta američke službe rade po Nemačkoj. Izvor: Politika (J.Stevanović)

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA