Najnovije

Šta su zaista dogovorili Vučić i Medvedev?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedeljak sa ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim, a jedna od bitnijih tema razgovora bila je izgradnja gasovoda ’’Južni tok’’.
Vučić se obratio na ruskom jeziku, JuTjub skrinšot

Vučić se obratio na ruskom jeziku, JuTjub skrinšot

Kako navode ’’Naše novine’’, na sastanku je dogovoreno da će srpske firme graditi ’’Južni tok’’ i to u vrednosti od 400 miliona evra. Beogradski list dodaje da će Srbija od Rusije dobiti subordirani kredit, koji će se otplaćivati kroz tranzitnu cenu gasa, a umesto osam, kamata će iznositi 4,25 odsto. Vučić je naveo da su tokom razgovora razrešene neke nejasnoće oko ’’Južnog toka’’, odnosno "četiri molbe" srpske strane, i da je zahvalan ruskoj strani što je razumela potrebe Srbije. Ni Medvedev ni Vučić nisu želeli da kažu o kakvim problemima ili molbama Srbije je reč. ’’Blic’’ saznaje da je srpska strana tražila da kredit, koji će nam Gasprom odobriti za izgradnju gasovoda, bude po što povoljnijim uslovima. Beogradski list navodi da će se kredit naplaćivati od tranzitnih taksi, kada gasovod počne sa radom. List ’’Informer’’ piše da je Medvedev poručio Vučiću da Srbija može da računa na punu ekonomsku i političku podršku Rusije, kao i na nižu cenu gasa i uvoz vozila ’’Fijat 500L’’. Vučić je ponovio ono što su zvaničnici najavili u prethodnim danima, a to je da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji. ’’Vučić i Medvedev su se razumeli bukvalno u nekoliko rečenica. Ništa tu nije ostalo sporno. Rusi su spremni i da spuste cenu gasa u Srbiji i da odobre uvoz 10.000 vozila ’’Fijat 500L’’ iz Srbije, a postoji i potpuna saglasnog oko ’Južnog toka’’’, kaže sagovornik lista ’’Informer’’. Na pitanje tog beogradskog lista da li je bilo nesporazuma u vezi sa situacijom u Ukrajini, sagovornik ’’Informera’’ je kazao da toga nije bilo. ’’Apsolutno ne! Premijer Medvedev i ruska administracija sa zahvalnošću gledaju na naše stavove i vrlo su zadovoljni činjenicom da Srbija nijednim gestom nije osudila rusku stranu u vezi sa aneksijom Krima’’, kaže izvor ’’Informera’’, dodajući da ruska strana razume što ne možemo da priznamo Krim zbog presedana Kosova. ’’Politika’’ piše da se tokom susreta Medvedeva i Vučića razgovaralo o NIS-u, a ruski premijer je istakao da je ta kompanija ’’od gubitaša stigla do regionalnog lidera i da sada stvara prihod koji se investira u privredu Srbije’’.
Sastanak sa Putinom Vučić će se danas u okviru dvodnevne posete sastati sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom. U delegaciji Srbije su i ministar energetike Srbije Aleksandar Antić, ministar privrede Dušan Vujović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.
Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA