Najnovije

Udruženje Ćirilica o zabrani ćirilice na fakultetu u Novom Sadu...

NOVI SAD – Profesori privatnog Farmaceutskog fakulteta, isturenog odeljenja u Novom Sadu, od nove školske godine više neće moći da koriste ćirilicu!
Foto: cirilica.com

Foto: cirilica.com

Dekan Srđan Stojanović ovu odluka obrazlaže “povećanim brojem upisanih studenata iz BiH i Hrvatske kojima nije lako čitanje ćirilice, a da je opšti cilj fakulteta jačanje na regionalnom planu”, objavio je “24 sata”. - Stigao nam je zvaničan dopis u kome nas dekan obaveštava da ćemo od 1. oktobra morati svu prezentaciju da prekonvertujemo s ćirilice na latinicu, da se knjigama, praktikumima i zbirkama koje se koriste kao osnovna literatura nađe paralela na latinici, kao i da se ubuduće testovi studentima daju na latinici. Ovaj dopis nas je sve zbunio budući da mi u srpskom jeziku imamo dva pisma i da je ustavom zagarantovano pravo da se izražavamo na pismu kom želimo – kaže jedan od nezadovoljnih profesora, koji je želeo da ostane anoniman. Da ovo nije preporuka nego naredba, potvrđuje poslednja rečenica dekana Stojanovića: “Materijal na ćirilici neće se moći koristiti više od nove školske godine, odnosno od 1. oktobra 2014. godine”. Dekan ovog privatnog fakulteta, koji postoji tri godine, a koji je dobio akreditaciju od Komisije za akreditacije, tvrdi da preporučuje, a ne zabranjuje upotrebu ćiriličnog pisma. - Nisam zabranio ćirilicu, niti ja mogu to da učinim. Slažem se da je možda nespretno napisan dopis jer stoji da se ćirilica neće moći više koristiti od 1. oktobra. Jeste snažna preporuka našeg fakulteta da se sve prekonvertuje na latinicu i tačno je da imamo mnogo novih upisanih studenata iz regiona, zahvaljujući tome što smo dobili akreditaciju. Studenti nisu samo Bošnjaci i Hrvati, već i Srbi iz Bosne i Hrvatske, ali i njima je ćirilica teža za čitanje od latinice. No, nije to jedini razlog. Bolonjska deklaracija nalaže protočnost odnosno fluidnost studenata, a to znači da je poželjno i dobro da nam dolaze studenti iz drugih država – kaže dekan Stojanović, dodavši da su dobili i molbe od dvadesetak studenata da bi im bilo lakše da se nastava odvija na latiničnom pismu. On uverava da niko od profesora ili predavača neće snositi sankcije ako ne želi da pripremi nastavu na latinici. Srpsko udruženje „Ćirilica“ je reagovalo preporuku dekana Farmaceutskog fakulteta odeljenje u Novom Sadu Evropskog univerziteta iz Beograda da se ne koristi ćirilica prema informaciji iz medija.
Poštovani gospodine Stojanoviću, Obraćamo Vam se u ime Srpskog Udruženja Ćirilica Beograd čiji je predsednik Dobrica Erić pesnik. Naime putem široke mreže naših članova, a posebno onih iz Novog Sada gde imamo povereništvo „Srpska Atina“ kao i preko sredstava informisanja, saznali smo za preporuku ili možda naređenje koju ste uputili studentima koji studiraju na Evropskom Univerzitetu odnosno na Farmaceutskom Fakultetu u Novom Sadu. Pišemo Vam, a ne možemo da se načudimo da li čovek koji radi na tako prestižnom Univerzitetu može da greši po pitanju Ustava i člana 10 istog kada su u pitanju jezik i pismo istog ili je pak preporuka sačinjena u nekoj od komšijskih kozmetičkih retorti. Ne zamerite nam, ali moramo da Vas informišemo da je osnovno Ustavno pravo svakog građanina ove zemlje je da govori i piše srpskim jezikom i ćiriličnim pismom pa se nadamo da ćete našu preporuku prihvatiti. Naravno mi znamo da privatni univerziteti nemaju obavezu da pišu ćirilicom, ali ne zaboravite da će sigurno bar nekoliko studenata dobrog kalibra i dobrog kova čija nacionalnost nije Srbija, to je zemlja u kojoj svi živimo, nego srpska, da Vas upitaju zašto im kršite osnovna Ustavna prava ili ih možda maltretirate ili šikanirate, a tako se zvao nekada mobing kako se to sada „moderno“ kaže. Za kraj moramo da Vam kažemo da posle knjigocida u Hrvatskoj kao i čekićanja ćirilice koja se zbiva u toj zemlji (tamo je skupljeno 600.000 potpisa za ukidanje Vašeg i našeg pradedovnog pisma), a i ovakvih slučajeva kod nas, ljudi polako počinju da shvataju o čemu se radi i lagano se bude iz vekovnog sna iz sna u koji su nas u najboljoj nameri uljuljkali baš ti pradedovi nadajući se da će nam evropske cipele doneti dobro, a da ćemo zaboravljajući blato opanaka živeti bolje. Kao što vidite te iste cipele nisu skrojene za paorske noge i u njima se ne može u seljački kal taj isti koji su verovatno na Mačkovom Kamenu dok su ga oslobađali gazili i nosili na svojim opancima mnogi naši Stojanovići iz Gvozdenog Puka. Živi nam bili gospodine Stojanoviću. Nadamo se da smo Vas bar malo vratili u prošlost koju ako ne gledamo ne možemo da dosegnemo evropske zvezdice. S poštovanjem Predsednik Skupštine Srpskog Udruženja Ćirilica Beograd LJubinko Stojanović
Izvor: Pravda / FB Reporter

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA