Najnovije

Vakcina protiv Ebole stiže početkom 2015!

ŽENEVA - Klinička ispitivanja vakcine protiv smrtonosnog virusa ebole bi trebalo uskoro da počnu, a široka primena te vakcine bi mogla da otpočne već u prvim mesecima 2015, saopštila je Mari-Pol Kjeni, zamenica generalne direktorke Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
Konačno lek protiv ebole! foto: Salon.com

Konačno lek protiv ebole! foto: Salon.com

NJen kolega Žan-Mari Okvo Bele, šef odseka za vakcine SZO, je ranije danas za francuski radio RFI rekao da će britanska farmaceutska kompanija "Glakso Smit Klajn" kliničko ispitivanje vakcine protiv ebole otpočeti u septembru i da je on optimista u pogledu stvaranja uslova za njenu dostupnost na tržištu, prenosi AFP. Kjenijeva priznaje da, s obzirom na situaciju sa ebolom, vakcina za tu bolest sigurno neće biti testirana tako rigorozno kao što je to slučaj sa drugim vakcinama i lekovima jer bi to bilo nemoguće. Verovatno je da će ova vakcina biti puštena na tržište nakon provere njenih rezultata i bezbednosti na manjem broju ljudi nego što je to uobičajeno, ističe Kjenijeva.
Pročitajte još:Noćas na nebu Srbije super Mesec i meteorska kiša!Ceca: Za čudovište koje je ubilo Tijanu brza smrt bi bila nagrada!
Ona je napomenula da su na izradi vakcine za ebolu angažovani brojni istraživači kako bi se olakšao i ubrzao njen razvoj, ali je dodala da je vrlo važno ubrzati i odobrenja vlada afričkih zemalja za prvu fazu testiranja, što u tim državama može da potraje i mesecima. Kjenijeva ipak izražava nadu da zbog hitnosti situacije testiranje vakcine za ebolu neće imati tretman kao kad je u pitanju bilo koja druga vakcina ili lek. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA