Najnovije

Sankcijom ću te, sankcijom ćeš me!

BEOGRAD - Dok svetski stručnjaci procenjuju ko će zbog sankcija Rusiji i kontramera Moskve biti na većem gubitku, poslednjih dana sve je više glasova u prilog pregovorima i kompromisu.
Svima dosta hladnog ratovanja po ovoj vrućini... (Foto: depts.washington.edu)

Svima dosta hladnog ratovanja po ovoj vrućini... (Foto: depts.washington.edu)

Tako je bivši poljski predsednik Leh Valensa izjavio da je "saterivanje ruskog predsednika Vladimira Putina uza zid" - greška. Od samog početka trebalo je pregovarati, izjavio je Valensa za poljski list "Polska Tajms" i dodao da sankcije i embargo ne ide u prilog ni jednoj strani i da je stoga bolje ići na kompromis. "Umesto vike, treba ubeđivati", smatra bivši poljski predsednik. I lider najuticajnije opozicione stranke u Austriji, Slobodarske partije (fPO), Hajnc-Kristijan Štrahe smatra da treba pod hitno ukinuti sankcije protiv Rusije i vratiti se diplomatskoj potrazi rešenja. On ističe da se potvrdilo ono na šta je upozoravao u vezi sa sankcijama EU protiv Rusije. "Samo par dana nakon stupanja na snagu već je nastala šteta po domaću poljoprivredu. Već mora EU da razbija glavu kako da smanji posledice. Umesto da se Rusija natera na izlaženje u susret, beskorisnom politikom sankcija se domaći seljaci vode u propast", naglasio je Štrahe. On je zatražio da se, pre nego što dođe do još veće eskalacije u odnosu EU i Rusije, pod hitno ukinu sankcije i stvar "vrati" u diplomatske okvire. "Metode Hladnog rata nisu primerene u rešavanju konflikata u 21.veku", uveren je Štrahe. Bivši letonski ministar spoljnih poslova Janis Jurkans upozorio je rukovodstvo u Rigi da još uvek ne shvata koliku štetu može naneti sopstvenoj zemlji slepo prihvatajući stavove EU i SAD prema Rusiji, prenela je agencija RIA Novosti. "Letonski političari ne shvataju da su sankcije poput radijacije. U početku je ne osećamo, ali ona je ipak prisutna i biće sve uočljivija na svetskoj spoljnopolitičkoj sceni, a neminovno će se odraziti i na unutrašnju političku situaciju", rekao je Jurkans. Prema njegovim rečima, Letonija ne bi trebala da bez pogovora prihvata stavove EU i SAD. U međuvremenu, američka kompanija "EksonMobil" započela je probno bušenje nafte na ruskom Arktiku, uprkos sankcijama koje je Vašington, zbog krize u Ukrajini, uveo Rosnjeftu, ruskom partneru te američke naftne kompanije, javlja Rojters.
Pročitajte još: U Rusiji veliki rast investicija u internet biznis(VIDEO) Urnebesno: Pijani ukrajinski graničari pokušavaju da ispale granatu na RusijuSrpska privreda uzleće ka Rusiji – novi koordinacioni centar za izvoz!
Ruska agencija Ria Novosti precizira da je početak radova na platformi "Vest Alfa", na najsevernijem nalazištu Rusije, "Univerzitetska-1", označio lično predsednik Vladimir Putin putem telemosta, iz Sočija. Putin je tom prilikom ocenio da ruske i strane kompanije, uprkos međunarodnoj situaciji, u oblasti saradnje slede pragmatizam i zdrav razum. "Poslovni svet, uključujući velike kompanije, kako ruske tako i strane, sasvim jasno shvata neophodnost saradnje. Uprkos složenoj tekućoj političkoj situaciji, pragmatizam i zdrav razum ipak preovlađuju i to je dobro", poručio je Putin. Protiv sankcija Rusiji je i nemački gigant Mercedes. Nemačka automobilska industrija neće uvoditi sankcije Rusiji, rekao je direktor Mercedesa Diter Zece, jer, kako je objasnio, ne veruje da bi to dalo rezultate, već bi sankcije samo usporile rast koji je svima potreban. Samo Mercedes je u prvih šest meseci povećao prodaju na ruskom tržištu za 40 odsto, a ukupne investicije većih nemačkih kompanija u Rusiji prelaze 10 milijardi evra u poslednjih pet godina, preneli su mediji. Procene govore da bi, ukoliko trgovina sa Rusijom stane, oko pola miliona Nemaca ostalo bez posla. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA