Najnovije

U Srbiji neće ostati dovoljno gejeva ni za paradu: Srpski homići pohrlili na venčanja u Hrvatsku

BEOGRAD/ZAGREB - Donošenje Zakona o životnom partnerstvu, kojim su faktički legalizovani gej brakovi u Hrvatskoj, mogao bi ozbiljno da uzdrma LGBT zajednicu u Srbiji. Naime, među prvima koji će sklopiti istopolne brakove u Hrvatskoj su i Srbi. A prema prvim informacijama, izgleda da sledi velika seoba homeseksualaca iz celog regiona u Hrvatsku.
Hrvatska meka za homoseksualce iz regiona (Foto: Pravda)

Hrvatska meka za homoseksualce iz regiona (Foto: Pravda)

Današnji Blic donosi priču o lezbejki Mariji Savić koja će narednih dana sklopiti brak sa svojom devojkom hrvatskim državljanom Di Saržinsi (31). One su zajedno od 2007. godine, a kažu da su napustile Beograd zbog predrasuda sa kojima su se sretale svakodnevno. One trenutno žive u BiH ali bi zbog Zakona o životnom partnerstvu zajednićki život mogle nastaviti u Hrvatskoj. - Želele smo da sklopimo životno partnerstvo u hrvatskoj ambasadi u Sarajevu, ali smo saznale da je to nemoguće zbog „izuzetne blizine Republike Hrvatske“. Sada razmišljamo da li da to uradimo u Zagrebu ili Rijeci. Pošto nijedna od nas nema afiniteta prema tradicionalnom braku, neće biti belih venčanica ni trubača - kaže Marija. Sklapanje životnog partnerstva u Hrvatskoj košta oko 40 evra. Istopolni parovi time stiču jednaka prava i obaveze kao heteroseksualni supružnici, izuzev prava na usvajanje dece. Partnerstvo važi samo u onim zemljama koje prepoznaju istopolne parove, što ne obuhvata Srbiju i BiH. Hrvatski večernji list objavio je danas priču od beograđaninu Ivanu (28) koji će se narednih dana venčati sa svojim 12-godina starijim partnerom iz Zagreba. Ivan i njegov dečko zahtev planiraju predati danas u Zagrebu te se nadaju da će odmah dobiti i konačan datum i vreme kada će napokon ozakoniti svoju dve i po godine dugu vezu. Vezu, za vreme koje je Ivan čak tri puta pakovao kofere i selio se iz Zagreba u Beograd. I za vreme koje se čak dva puta zaposlio u Beogradu, a potom davao otkaz i vraćao se u Zagreb misleći da mu je to zadnji put. Razlog je bio jednostavan - Ivan je u Hrvatskoj imao status turiste, kao što ga i sad ima, i kao takav imao je pravo zakonski u šest meseci na turistički boravak od 90 dana. - Agoniji je došao kraj. Pre šest dana Zakon o životnom partnerstvu stupio je na snagu. Odmah smo nazvali prijateljicu, inače pravnicu, koja će biti danas s nama i kada budemo predavali zahtev za sklapanje partnerstva. Jer s obzirom na našu specifičnu situaciju, odnosno na činjenicu da sam ja i dalje turista, tražimo sklapanje partnerstva pre isteka roka do 30 do 40 dana. Možda već za dve nedelje jer mi turistički boravak ističe 21. avgusta pa ne želim rizikovati - kaže Ivan za Večernji list. Zbog činjenice da, odredbe Zakona o bračnom partnerstvu važe samo u zemljama u kojima su dozvoljeni homoseksulni braovi, što Srbija nije, hrvatski mediji očekuju da će veliki broj homoseksualaca iz regiona želeti da se doseli u Hrvatsku. Verovatno će to biti slučaj i sa LGBT populacijom u Srbiji.

Srpski desničari presrećni

Ovakav razvoj situacije je posebno oduševio desničarkse organizacije u Srbiji. U Srpskom narodnom pokretu Naši, koji zagovara donošenje Zakona o zabrani gej propagande u Srbiji, pozdravljaju odluku srpskih homoseksulaca za odlazak u Hrvatsku. - Mi ne možemo da utičemo na to gde će neko živeti, ali ako su odlučili da se presele u Hrvatsku mi ih podržavamo u tome. U Srbiji nema puno LGBT osoba, ada kad krenu da se sele u Hrvatsku uskoro ih neće biti dovoljno ni za održavanje parade -  kaže se u odgovoru koji su SNP Naši uputili Pravdi. Lider Pokreta Obraz Mladen Obradović, koji se trenutno nalazi u kućnom zatvoru zbog presude da je izjavama medijima vršio diskriminaciju nad LGBT osobama poželeo je sreću onima koji se zbog Zakona o životnom partnerstvu sele u Hrvatsku. - Srećan im put - rekao je Mladen Obradović za Pravdu.
Povezne vesti:„Homoseksualci iz cele Evrope hrle da se venčaju u Hrvatskoj“Prvi gej brak u Hrvatskoj – dva Hrvata!
Izvor: Pravda, Blic, Večernji.hr  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA