Najnovije

Kijev strepi od „Južnog toka“

MOSKVA - Ukrajina neće zaustavljati tranzit ruskog gasa namenjenog evropskim zemljama. Rukovodstvo „Ukrtransnefta“, kompanije koja se bavi gasom i naftom u Ukrajini, uverava partnere na zapadu da će oni normalno dobijati planirane količine gasa.Posle nedavne izjave ratobornog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka da će zavrnuti slavinu gasovoda, u Kijev je sa zapada stiglo upozorenje da se ne igraju sa gasom.
Gradnja u toku (Foto: JuTjub)

Gradnja u toku (Foto: JuTjub)

Nesporno je da bi „Gasprom“ imao velike gubitke ako bi prestalo da teče rusko „plavo gorivo“ ka Evropi, ali to bi napravilo veliku štetu i privredi mnogih evropskih zemalja.Kad bi Ukrajina zaista zaustavila tranzit gasa u Evropu nastali bi problemi u mnogim zemljama, pogotovo onim koje nemaju podzemna skladišta. Najgore bi prošla Bugarska koja nema skladišta gasa, ali ga ne može dobiti od neke druge zemlje. Osim Bugarske, probleme bi imali Slovačka, Češka, Austrija, Mađarska, Moldavija, Italija, Grčka, kao i Srbija.U ponedeljak su u ukrajinskom „Naftogazu“ još jednom poručili iz Kijeva Evropi da ostaju pouzdani partner. Direktor „Naftogaza“ Andrej Koboljev je istakao da čak i u vreme sadašnje velike krize u odnosima Kijeva i Moskve nije bilo nijedne primedbe na transportne usluge.
Pročitajte još:Fitnes-instruktorka iz Beograda: Tijanin ubica me napao na Adi!(VIDEO) Plačljivko oslobođen: Po ukrajinskog padobranca došla mama!
Ukrajinu sada posebno brine gradnja „Južnog toka“ koji bi mogao da smanji tranzit gasa kroz Ukrajinu na 60 milijardi kubika. Do gradnje „Severnog toka“ kojim se sada snabdeva Nemačka i još nekoliko zemalja severozapane Evrope ukrajinski gasovod je transportovao od 110 do 120 milijardi kubika godišnje. Sad je tranzit ruskog „plavog goriva“ kroz Ukrajinu pao na 86 milijardi kubika. Kad počne da radi „Južni tok“ Ukrajina će izgubiti veliku zaradu od tranzita ruskog gasa i njen gasovod postaje preskup za održavanje.Osim gasovodne mreže Ukrajina ima i velika skladišta za gas. U toku leta kada je potrošnja gasa manja u ta skladišta se dovozio gas koji je čuvan za zimu kad u cevima padne pritisak.Do kraja leta Kijev očekuju teški pregovori sa „Gaspromom“ oko cena gasa. Jedno je već sada sigurno, da će „Gasprom“ insistirati da Ukrajina plaća avansno, jer se dug Kijeva stalno povećava. NAGOVARANJE Rukovodstvo u Kijevu pokušava da nagovori zapadne biznismene da kupe pola akcija ukrajinskog gasovoda. Premijer Arsenij Jacenjuk veruje da bi novi partneri iz SAD i EU mogli da naprave pritisak na Moskvu da odustane od gradnje „Južnog toka“, pa bi se tako reanimirao „gasni krvotok“, napravljen još u sovjetsko vreme. Izvor: Večernje Novsoti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA