Najnovije

Hrvatski domobrani prete svojoj Vladi: Spremamo ukrajinski scenario zbog ćirilice

ZAGREB/VUKOVAR - Odluka Ustavnog suda Hrvatske da referenduma o ćirilici neće biti uznemirila je vukovarske branitelje i članove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Oni Vladi Hrvatske prete čak i "ukrajinskim scenarijom".
Najavljuju ukrajinsi scenario (Foto: Balkanmagazin.net)

Najavljuju ukrajinsi scenario (Foto: Balkanmagazin.net)

Kako je u razgovoru za portal Dnevno.hr rekao Enver Arnautović maloletni branitelj i član Udruženja maloletnih branitelja Domovinskog rata, ova odluka dokaz je da se volja naroda ne poštuje. "Referendum je najviši oblik demokratije. Naši političari i Ustavni sud pozivaju se na demokratiju, a u isto vreme demokratiju ne sprovode", smatra Arnautović. Ovaj maloletni branitelj poručuje da ćirilične ploče Vukovarci nikada neće prihvatiti jer na ulicama toga grada, tužnim glasom nastavlja, ginuli su njegovi saborci. Upravo zato on i članovi njegovog udruženja spremni su na radikalne poteze. "Ne smem vam reći šta ću učiniti ako ćirilica uđe u Vukovar. Ako treba branitelji će rušiti Vladu, i ne samo ovu nego sve ostale vlade. Ova država napravljena je na krvlju, ljudi su svoje živote položili za nju i referendum se ne smije zloupotrebiti", oštar je njihov sagovornik kojeg je ova odluka naljutila do te mere da najavljuje čak i ukrajinski scenario. "Ovo govorim kao član svog udruženja, a ne u ime Stožera. Referendum je legitimno pravo, pa skupili smo 650 hiljada potpisa. Ovoj odluci smo se nadali i jasno je da je ona politička. Premijer koji Hrvatsku naziva "ova država" Zoran Milanović stoji iza ove odluke jer je i sam rekao da dok vodi ovu državu referenduma neće biti", zaključuje Arnautović.
Povezana vest: Ništa od referenduma o ćirilici
Inače, rok za donošenje ocene ustavnosti referendumskog pitanja bio je 30 dana, a sud je očito zaključio kako pitanje nije u skladu s Ustavom. Hrvatski sabor je 15. jula poslao pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara referenduma na ocenu ustavnosti. Za predlog je glasalo 95 zastupnika, 10 je suzdržanih, a niko nije bio protiv. Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara prikupio je više od 576 hiljada potpisa građana, a najavili su ukoliko Ustavni sud referendumsko pitanje oko dvojezičnosti proglasi neustavnim, utoliko će tražiti zaštitu svojih prava na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu. Izvor: Dnevno.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA