Peršun, biljka koju koristimo kao začin, ima magične moći. NJegova količina u jelima je uvek mala, zato nije dovoljna da pokrene izlučivanje nagomilane tečnosti iz tela. Američki lekar, DŽon R. Kristofer važio je za dobrog poznavaoca biljnih lekova. Često je svojim pacijentima savetovao peršun kao lek za bubrežne bolesti.
Izvor zdravlja, foto: Kulinarka.net
Peršun je odličan saveznik u borbi protiv urinarnih problema, bubrežnih oboljenja i jak diuretik. Kao lek može se koristiti koren i listovi peršuna. Postoji mnogo recepata za pripremu čaja od peršuna, a čitateljka portala Aura.ba je ispričala: Peršun je čudo. U četvrtak sam imala 72 kg, a dva dana posle, pet kilograma manje. Ne radi se o kilogramima sala, nego o nagomilanoj tečnosti koja je napustila moje telo. Osećam se super lagano. (Ramiza Terzimehić, 39). Ramizin recept je sasvim jednostavan. U ključalu vodu (oko litar) dodajte 5 velikih kašika iseckanog peršuna. Tečnost pustite da odstoji oko dvadesetak minuta, nakon toga čaj možete procediti ili piti zajedno sa iseckanim peršunom.
Interesantno:Nova hit dijeta za kojom žene lude izaziva rak!Mrkonjić drži „ljubavnu dijetu“VIKEND DIJETA: Za dva dana bićete dva kilograma lakši!
– Za čaj od peršuna sam se odlučila zbog problema sa bubrezima. Svi savetuju uvin čaj kod ovih tegoba. Od uvinog čaja sam osetila poboljšanje, ali tečnost je ostajala u telu. Odlučila sam uvin čaj zameniti sa peršunovim, te tako došla do svojih rezultata. Sada sama sušim peršun koji nameravam koristiti ubuduće – poverila je Ramiza svoj recept bosanskom portalu Aura. Izlučivanje tečnosti iz organizma je veoma važno. S urinom izbacujemo otrove, bakterije i druge štetne tvari. Za peršun je naučno dokazano da je odličan diuretik, uz to je i jak antioksidant. Konzumiranje čaja od peršuna je preporučljivo, ali nikako ne smete preterivati s ovim čajem. Konzumiranje neka ne bude više od litre čaja na dan.
Peršun je biljka koja je od antičkih vremena prisutna kao lek. NJemu su pripisivali magične moći, u starom Rimu se verovalo, da grickanje listića peršuna poboljšava percepciju i intelektualne sposobnosti. Danas se ova biljka koristi samo kao začin, a dobro upućeni je koriste kao lek.
Izvor: Magazin.ba
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.