Najnovije

Vehabije podržavaju terorističku 'Islamsku državu'

Zloglasni lider jedne od dve najuticajnije zajednice pripadnika radikalnog islama u BiH Bilal Bosnić pozvao je mladiće iz te zemlje da se pridruže oružanim grupama terorističke organizacije Islamske države (IS) i tako se uključe u džihad koji ta organizacija vodi na teritoriji Iraka i Sirije čineći pri tom zločine bez presedana, javlja u utorak sarajevski Dnevni avaz.
Bilal Bosnić, foto: Sandzakhaber.net

Bilal Bosnić, foto: Sandzakhaber.net

Bosnićev poziv mladim muslimanima iz BiH da se pridruže IS-u ostao je zabeležen na videosnimku s poslednjeg predavanja koje je održao pred svojim sledbenicima s područja Cazinske krajine u severozapadnoj Bosni. Bosnić je u tom istupu, između ostalog, rekao kako "istina i Islamska država opstaju". "To nije rekao Bilal, rekli su oni koji su je (IS) utemeljili i koji su za tu stvar dali svoje živote i svoje kosti. Ta stvar opstaje i pored tolikih napada onih koji su zbunjeni i onih koji nisu zbunjeni nego se bore protiv istine", kazao je Bosnić, kako ga citira Avaz. Nakon što su ga novinari tog lista kontaktirali kako bi im pojasnio zbog čega daje podršku terorističkoj organizaciji kakva je IS, Bosnić je tvrdio kako on to zapravo nije rekao a da je sve rezultat različitih interpretacija njegova istupa. Činjenica je ipak kako je i sama vehabijska zajednica u BiH podeljena kada je reč o odnosu prema IS-u. Nusret Imamović, vođa druge najveće zajednice koja okuplja vehabije u Gornjoj Maoči kod Brčkog, otišao je kao dobrovoljac u Siriju, ali tamo se, prema dostupnim informacijama, bori u redovima organizacije DŽabat al-Nusra koja se ograđuje od IS-a. DŽabat al-Nusra smatra se bliskom Al-Kaidi ali obe te organizacije protive se onome što IS trenutno radi u Iraku i Siriji, sprovodeći masovna ubistva, pljačke i proterivanja stanovništva koje ne smatraju lojalnim.
Pogledajte još:Preti sukob između vehabija u BiH?Optuživali Srbe za dvostruko ubistvo na Bajram, a pobio ih vehabija!Ovo je Dodikov odgovor na pretnje vehabija!
Vlasti u BiH nemaju nikakvih preciznih podataka o tome koliko se građana te zemlje trenutno bori u kriznim žarištima kakvo je sirijsko. Iako je većina medija u BiH objavila kako je u Siriji kao islamski dobrovoljac nedavno poginuo Emrah Fojnica (23), ta informacija do danas nije dobila službenu potvrdu. "Oslobođenje" piše kako policijske agencije u BiH procenjuju da je u Siriji do sada ratovalo pedesetak mladića iz BiH od čega su se 32 navodno već vratila u zemlju. Parlament BiH je u aprilu doneo zakon kojim se učestvovanje građana BiH u oružanim sukobima u inostranstvu pa čak i podsticaji na takve aktivnosti tretiraju kao krivično delo za šta je moguće dobiti do deset godina zatvora. Za sada po tom zakonu niko nije procesuiran. Izvor: Radiosarajevo.ba

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA