Najnovije

Kijev uskoro neće imati novca za nastavak rata!

Borbe protiv takozvanog terorizma, a u stvari protiv civila u Donbasu skupe su. Ukrajinska armija praktično više nema novca za izvođenje vojne operacije. Oseća se akutni nedostatak tehnike i kvalifikovanih stručnjaka. I ako zastarelu, pripremljenu za otpisivanje tehniku teorijski neko od zapadnih tutora može da „doturi“ Kijevu zaobilazeći međunarodne sporazume, oko goriva, municije i hrane za lični sastav već danas ima mnogo problema.
Ukrajini preti bankrot (Foto: Vostok.rs)

Ukrajini preti bankrot (Foto: Vostok.rs)

Ukrajinski oligarsi, kao što je Kolomojski, ciničo koriste rat u svoje komercijalne svrhe. Još se nisu ohladile strasti oko isporuke vojsci goriva i pancira po trostrukoj ceni iz struktura ovog biznismena na lošem glasu. U međuvremenu armija i nacionalna garda Ukrajine suočile su se sa novim ogromnim problemima. Uprkos svakodnevnim izjavama portparola kaznene operacije o njihovim uspesima u Donbasu, stvari stoje drugačije.

Ustanici oduzimaju ukrajinskim paravojnim formacijama tenkove, haubice i Gradove i nanose tim trofejnim oružjem udare po položajima protivnika. Stanovnici Donbasa koji su uzeli u ruke oružje uništavaju minobacače, kolone oklopne tehnike ukrajinske vojske, njihova uporišta i avijaciju. Izgubljeno je na stotine jedinica tehnike. Šta više, vojnici ne dobijaju platu, često gladuju, nemaju čime da pune vozila, a ponekad ni čime da pucaju. Sve češće se čuju optužbe oficira i vojnika na račun komande da su ih predali kao topovsko meso, bacili u klanicu. Šef organizacije Ruski pokret Ukrajine Aleksandar Svistunov smatra da će se ova situacija samo pogoršavati.

Ni za platu, ni za gorivo i maziva niko ne planira da da pare. Plata je kod njih uvek kasnila i to je prisutno i sada. Ubijenima već ništa ne treba davati. Tamo se originalno postupa: poginule proglašavaju nestalim. Što znači, status je nejasan, reklo bi se novac ne treba davati: ni platu, ni kompenzaciju rođacima. Sa gorivom i mazivom kod njih stvari stoje vrlo loše. Treba da ih snabdeva Kijev ili strukture ministarstva. Za mesec-dva s gorivom će biti potpuna kriza, a o platama ne treba ni govoriti.

Jasno je da u takvim uslovima koji se stalno pogoršavaju Kijev će morati da iskoristi čitav arsenal oružja koji poseduje, između ostalog zabranjenu municiju. Što on čini i sada. Konvencionalnim oružanjem ne može da pobedi ustanike. mada ne namerava da se preda. Akutni nedostatak tehnike naterao je šefa diplomatije i parlamenta Ukrajine da se obrati Zapadu sa molbom za vojnu podršku. Ipak Nemačka i Finska su odbile da pruže Kijevu vojnu pomoć. Kako su odgovorili zvaničnici koji predstavljaju ove države, to ne ulazi u planove.

Pročitajte još:UN: Ukrajinska vojska ubila 2000, a ranila 5000 civila!Moskva kritikuje Vašington zbog kršenja ljudskih prava

Rukovodstvo Donjecke i Luganske republike pri tome je izjavilo da su ustanici imali prilike da se suočavaju sa zastarelom tehnikom, isporučenom ukrajinskoj vojsci iz Mađarske, Poljske i Bugarske. Razume se, u svim navedenim zemljama ove informacije negiraju. Ali tačno je da dizel gorivo i platu vojnicima neće davati Evropa. Politikolog Jelena Ponomarjova izračunala je koliko je već danas koštala Ukrajinu takozvana antiteroristička operacija:

Rat se već odrazio na ekonomiju i socijalno stanje Ukrajine. I posledice će biti još teže. To je neostvareni profit – milijarde dolara. To je osujećivanje ugovora i isporuka, to je razorena proizvodnja, to su ljudi koji ne rade, već služe u nacionalnoj gardi, to je uništena infrastruktura. To su teški gubici imidža i nepoverenje prema kijevskoj vladi.

Ukrajinske vlasti, naravno, imaju još jednu šansu: da istresu novac iz oligarha. Mada to teško da će poći za rukom, uzimajući u obzir da su mnogi formirali lične armije, opremljene po poslednjoj reči vojne veštine. I one su u stanju da pruže otpor preostalim armijskim odredima koji mogu da budu poslati za eksproprijaciju eksproprijatora.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA