Najnovije

PRIČA DECENIJE: Za širenje ebole kriva vračara koja je tvrdila da je leči!

KENEMA - Ebola je zahvatila Sijera Leone i pokosila stotine života, ali virus možda nikad ne bi prešao granicu i izazvao epidemiju da nije bilo vračare koja je tvrdila da leči ebolu, zbog čega su su desetine obolelih iz susedne Gvineje pohrlili kod nje!
Bolnica u Kenemi,Sijera Leone (foto: commons.wikimedia.org)

Bolnica u Kenemi,Sijera Leone (foto: commons.wikimedia.org)

Ta travarka iz Sokome, zabačenog sela blizu gvinejske granice, tvrdila je da ima moć lečenja ebole, priča Mohamed Vandi, medicinski zvaničnik u gradu Kenemi na istoku Sijera Leonea, epicentru bolesti. "Oboleli iz Gvineje prelazili su granicu da bi ih ta žena izlečila. Zarazila se i sama i umrla. A na sahrani su se zarazile i žene iz okoline", priča on. Učesnici sahrane razišli su se svojim kućama duž pograničnog područja i izazvali lančanu reakciju smrtnih slučajeva i novih javnih sahrana, izvora novih zaraza. Virus se pretvorio u epidemiju kad je 17. juna tako stigao u Kenemu, multietnički grad sa 190.000 stanovnika ,koji je već držao tužan svetski rekord u Lasa groznici, još jednoj hemoragičnoj groznici bliskoj eboli.
Pročitajte još:Vitamin C može pobediti virus Ebole?Nigerijac sa oteklim žlezdama stavljen u karantin u Beogradu
Bolnica u Kenemi nije mogla da se odrupre brutalnosti novog virusa. Posle prvog slučaja ebole, U Kenemi je umrlo 277 zaraženih, od toga 12 medicinskih sestara. Desetak zaraženih bolničarki je ozdravilo. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije , od početka epidemije u ožujku na zapadu Afrike oboljelo je 2.240 ljudi, od kojih je umrlo njih 1.229. Izvor: Jutarnji list

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA