Najnovije

Vojnici desetkovane brigade ukrajinske armije optužili komandu za izdaju

Komanda ukrajinske armije može proglasiti vojnike 30. mehanizovane brigade, koju su desetkovali pripadnici snaga samoodbrane DNR, dezerterima. Vojnici koji su uspeli da izbegnu smrt i zarobljeništvo, kao i njihove porodice, su zatražili od rukovodstva štaba odgovor na pitanje zašto je brigada prepuštena sudbini.
Ukrajinska vojska, ilustracija (Foto: Rusvesna)

Ukrajinska vojska, ilustracija (Foto: Rusvesna)

U gradu Novgorod-Volinski u Žitomirskoj oblasti Ukrajine se održala vrlo emocionalna sednica. Preživeli vojnici 30. mehanizovane brigade, koju su desetkovali pripadnici snaga samoodbrane DNR, kao i njihove porodice, su zatražili od rukovodstva štaba odgovor na pitanje zašto su vojnici najpre poslati u sigurnu smrt, a sad ih mogu proglasiti dezerterima, prenosi ukrajinski internet kanal Hromadske.tv. Okupljenima se obratio zamenik načelnika štaba Mihaljčuk. On je pokušao da smiri ljude, ali nije uspeo da odgovori na njihova pitanja. Prema rečima Mihaljčuka, u zonu tzv. antiterorističke operacije je upućeno 4.700 vojnika, a vratila su se samo 83. Vojnici, koji su uspeli da prežive, su rekli da ih je komandir napustio i da se svako od njih izvlačio kako je znao i umeo. „Drug pukovnik Nesterenko, ima takav. On nas je napustio skroz. Mi smo iz obaveštajne čete, evo tu su momci. To su oni koji su preživeli. Imali smo kapetana Verpeta. Puno ga pozdravljam. Ako ga vidim, sam ću ga ubiti“, kaže jedan vojnik. Prema rečima vojnika, sada im preti kazna za dezerterstvo. Vojnici su ispričali novinarima da su najpre dobili dozvolu za povlačenje, a sutradan su postali dezerteri. Da bi smirio okupljene, komandir štaba je izjavio da još uvek nema govora o kazni. Ali, bez obzira na to, vojni tužilac koji je stigao na sednicu, je posavetovao vojnike da napišu raport. Vojnici su rekli da niko ne traži njihove nestale drugove. Jedan borac je rekao da ako nađu dokumenta vojnika, odmah smatraju da je prešao na stanu snaga samoodbrane. O katastrofi 30. mehanizovane brigade oružanih snaga Ukrajine su RIA Novostima javili iz štaba snaga samoodbrane DNR. Oni su rekli da je brigada pokušavala da se izvuče iz okruženja kod sela Stepanovka, nedaleko od ruske granice. „Hrabri vojnici nisu izdržali ni dva dana artiljerijskih napada, pa su se bacili iz Stepanovke na Amvrosijevku. Ali, oni ne znaju da se koriste kartama i išli su prema navigatoru i izašli pravo na naš kontrolni punkt u Torezu. Tu su izgubili dve mašine i počeli da beže. Skoro su stigli do Amvrosijevke i onda je opet nekom od njih palo na pamet da uključi navigator i okrene prema Snježnom, a tamo je naš kontrolni punkt dokrajčio kolonu“, citirali su u štabu snaga samoodbrane reči general-majora DNR s nadimkom „Loš vojnik“, koji je komandovao operacijom.
Pročitajte još:Ukrajinci streljali meštane koji su odbili da kopaju rovoveEvropa traži način da zaobiđe ruske sankcije
Kako je saopštio predstavnik DNR, snage samoodbrane su uspele da zarobe vojnike i oficire brigade, uključujući i majora i potpukovnika, zamenika komandira formacije. „Načelnik štaba brigade je nestao i ostavio mojim ljudima za uspomenu vojnu knjižicu. Najverovatnije da se udavio prilikom prelaska reke“, rekao je „Loš vojnik“. Prema njegovim rečima, zarobljenika ima toliko da je vreme da se za njih pravi kamp. Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA