Najnovije

Obozrevatel: Informacija o srpskim četnicima u Donbasu odjeknula kao bomba!

KIJEV - Najposećeniji i najuticajniji ukrajinski portal Obozrevatel je objavio tekst o srpskim četnicima u regionu Donbas pod naslovom "Srpski dobrovoljci u Donbasu, kuda vodi prijateljstvo sa agresorom".
Četnici tokom krize na Krimu (Foto: Arhiva)

Četnici tokom krize na Krimu (Foto: Arhiva)

Autor teksta je analitičarka ukrajinskog Instituta za svetsku politiku, Daria Gajdaj, a ona navodi da je dolazak srpskih dobrovoljaca na istok Ukrajine bilo pitanje samo vremena, zbog toga što su upravo ruski dobrovoljci, među kojima i Girkin (Igor Strelkov), bili u ratovima tokom devedesetih u Jugoslaviji i pomagali Srbima. Pozivajući se na informacije iz srpskih medija, Gajdajeva piše da su plate srpskih dobrovoljaca između 1.600 do 2.000 dolara, ali ističe da to nije presudna stvar zbog koje se pojavljuju dobrovoljci na ratištu na istoku Ukrajine. Informacija o dolasku srpskih dobrovoljaca u Donbas je odjeknula poput bombe, piše Gajdajeva na početku svog teksta.
Pročitajte još: (VIDEO) Evo šta je Vučić danas rekao o Rusiji i EU!
Ona tvrdi da srpski dobrovoljci, odnosno, "četnici" štete imidžu Srbije, te napominje da su se srpski zvaničnici odmah distancirali od ovih radikalnih grupa. Gajdajeva navodi poruke Aleksandra Vučića koji je osudio odlazak građana Srbije na ratišta u druge zemlje. Srbija nije nikada bila bliža članstvu u Evropsku Uniju, piše Gajdajeva. Srbija pokušava da balansira odnos između Rusije i EU, te da ima neutralnu poziciju, međutim, u praksi se pokazuje da srpska neutralnost jeste zapravo podrška agresoru, kaže ova ukrajinska analitičarka. Gajdajeva u svom tekstu kao agresora percipira Moskvu, a Srbiju kao pretnju po EU zbog svojih bliskih veza sa Rusijom. Ona ističe da srpske vlasti otvoreno govore da od "uvođenja sankcija Rusiji" nema ništa, te da je najpopularniji političar u Srbiji Vladimir Putin, kao i da Srbi često koriste izraz "ruska braća". Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA