Najnovije

(VIDEO) Evo šta je Vučić danas rekao o Rusiji i EU!

BEOGRAD - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija poštovati volju Evropske unije i da neće davati dodatne subvencije za izvoz svojih proizvoda u Rusiju, i ponovio da naša zemlja neće uvoditi sankcije Rusiji, stoji na sajtu Vlade Srbije.
Aleksandar Vučić (Foto: Sajt Vlade Srbije)

Aleksandar Vučić (Foto: Sajt Vlade Srbije)

Vučić je na konferenciji za novinare povodom dokumenta koji je EU uputila Srbiji zbog mogućeg povećanja izvoza u Rusku Federaciju, istakao da građani mogu da budu spokojni i da Srbija, i pored toga što se nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, nije ničim ugrožena. On je rekao da mu je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt pre dva dana u Obrenovcu uručio dokument kojim se Vlada Srbije obaveštava o tome da bi trebalo da se uzdrži od bilo kakvih mera podržavanja izvoza u Rusiju, što praktično znači da ne bi trebalo suštinski ili značajno da proširi srpski udeo u izvozu na rusko tržište, zamenjujući tako izvoz zemalja EU, stoji na sajtu Vlade Srbije. Predsednik Vlade je objasnio da je forma tog dokumenta niža od demarša, ali da Srbija ne želi da potcenjuje sadržaj koji joj je uručen. Vučić je ukazao na to da naša zemlja nema potrebu da daje podsticaje za izvoz u Rusiju, i ponovio da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji. On je podsetio na to da je EU najveći spoljnotrgovinski partner Srbije, kao i da naša zemlja izveze u Uniju devet puta više robe nego u Rusiju. Dok sam na čelu Vlade poštovaćemo tuđe interese, ali brinućemo svoje brige. Srbija vodi računa o interesima građana, ne vređa nikoga, poštuje sve. Srbija je na putu evropskih integracija, ali očekujemo da EU održi obećanje i da pre kraja godine otvorimo poglavlja 32 i 35, poručio je Vučić.
Pročitajte još: Haško tužilaštvo povlači deo tužbe protiv KaradžićaSednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu 29. avgustaTadić: Nisu nam cilj mandati!
On je istakao da ne očekuje nikakve sankcije Evropske unije zbog novonastale situacije, i naglasio da Srbiju vidi kao uspešnu i modernu zemlju, od koje već 2016. godine očekuje da ima najveći privredni rast u EU. Premijer je ponovio da uspeh naše zemlje zavisi od nas samih, našeg rada, mera i posvećenosti, i istakao da ako toga ne bude, neće biti ni rezultata. Vučić je poručio privrednicima da povećaju proizvodnju jer za plasman robe ima prostora i u našoj zemlji, i objasnio da će proizvodnja biti povećavana u skladu sa merama koje će Vlada doneti, i u skladu sa zakonima. On je najavio i da će određeni gradovi pravnim putem biti proglašeni za zone slobodne trgovine, s obzirom na to da Srbija želi da privuče investitore. Već imamo 11 gradova sa slobodnim zonama, koji imaju svoju infrastrukturu koju želimo dodatno da iskoristimo, objasnio je predsednik Vlade i napomenuo da je cilj da se privuče još više proizvođača, o čemu je razgovarao i sa najvećim evropskim privatnim proizvođačima mesa iz Nemačke. Vučić je, govoreći o obnovi zemlje nakon poplava, istakao da je iznos od tri hiljade evra pomoći države za sanaciju oštećenih kuća u poplavljenim područjima velika suma u ovom trenutku, navodi sajt Vlade Srbije. On je rekao da se pomoć dobija deset dana nakon izrade rešenja, i saopštio da je do sada isplaćeno nešto više od 600 rešenja. Taj postupak sada će ići mnogo brže, s obzirom na to da se nedavno, a posebno u Obrenovcu, promenila situacija kada je Beograd poslao pravnike da pruže pomoć u izdavanju rešenja, objasnio je premijer. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA