Najnovije

Meteorolozi se spremaju na najgore zbog promene klime: Prete nam ekstremne hladnoće i vrućine!

MONTREAL - Više turbulencija u atmosferi, sve više ekstremeno hladnih, polarnih i vrelih talasa, džinovski talasi u okeanima i apokaliptična meteorološka predviđanja - bile su teme klimatologa na međunarodnom kongresu koji je danas završen u Montrealu.
Ekstremno vreme preti foto: Scienceblogs.com

Ekstremno vreme preti foto: Scienceblogs.com

Na poziv Svetske meteorološke organizacije - agencije UN, oko hiljadu meteorologa je raspravljalo na temu "Vremenska prognoza, kakva nam je budućnost?". To je bila prva svetska konferencija o meteorologiji. Skoro deset godina od stupanja na snagu Protokola iz Kjota s ciljem smanjenja emisije gasa koji, stvarajući "efekat staklene bašte", vode zagrevanju atmosfere, sada se više ne postavlja pitanje o opštem zagrevanju Zemlje. - Globalno zagrevanje je nepovratna pojava. Stanovništvo sveta nastavlja da raste i neophodno je da se prilagodimo - rekla je DŽenifer Vanos sa Univerziteta u Teksasu. U prvoj deceniji ovog veka, prosečna temperatura na Zemljinoj površini porasla je za 0,47 Celzijusovih stepeni. Povećanje od jednog odsto dovodi do sedam odsto većeg isparavanje vode u atmosferi, a pošto je isparavanje pokretač vazdušnih tokova u atmosferi, meteorološke prilike se sada češće menjaju. Svetski naučnici smatraju da će prosečna temperatura Zemlje porasti za dva odsto do 2050. godine.
Pročitajte još:Još danas sunčano, od sutra kiša i zahlađenjeČetnici se probili iz Luganska sa telom poginulog kamandanta Maksa
- Oblaci će se lakše i brže formirati što će usloviti sve jače kiše i dovesti do više iznenadnih poplava - rekao je Sajmon Vang sa Univerziteta u Juti. Po njegovim rečima, biće više slučajeva ekstremne hladnoće, kao prošle zime u Severnoj Americi, i ekstremne vrućine i suše. Izvor: Blic Izazov za meteorologe je uzmu u obzir i "dodatne sile", uzrokovane globalnim zagrevanjem što komplikuje prognoziranje vremena, ocenio je Vang. - Meteorolozima će u narednim decenijama biti neophodno izuzetno snažni računari, kojih sada ima veoma malo - dodao je on. Meteorolozi ocenjuju da će njihova predviđanja biti sve neophodnija za vazdušni saobraćaj - zbog neočekivanih turbulencija, kao i za pomorski saobraćaj jer se očekuju džinovski talasi u okeanima, do visoki i 40 metara. - To je samo početak klimatskih promena, jer okeani imaju ogroman uticaj zbog oslobađanja viška toplote i isparavanja - naveli su eksperti i dodali da ne treba zaboraviti na topljenje večitog leda na Grenlandu.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA